Societat

Crítiques al nou “confinament encobert”

El comerç espera que tallant la mobilitat s’ajudi a reduir els contagis i es pugui salvar la campanya de Nadal

“Això no és més que un confinament encobert”, opina Joan Carles Calbet, president de la Unió d’Entitats de Retail de Catalunya, Retailcat, que assegura que el veritable problema que està patint tot els sector del comerç i també de la restauració “no és que confinin, perquè si per motius de salut s’ha de fer, s’ha de fer i no hi ha discussió possible”, sinó que “no es doni cap ajuda”, a diferència d’altres països. “Va costar molt que allarguessin els ERTO, ara hi ha aquesta nova norma dels lloguers que ja veurem com acaba, però calen més ajudes directes i que abaixin els impostos.” I posa d’exemple les seves botigues d’electrodomèstics. “Aquesta setmana m’han arribat els IAE, els impostos d’activitat econòmica, de vuit ajuntaments de municipis on tinc botiga. Doncs bé, el rebut és el mateix de l’any passat. Però com em poden cobrar el mateix si durant més de dos mesos no he treballat?”, pregunta.

El president de Retailcat va dir ahir que espera que “les noves mesures serveixin per aturar la pandèmia i salvar la campanya de Nadal”.

Al sector de la restauració, que justament ahir es pensava que seria el darrer dia de tancament forçós després de 15 dies i esperaven poder obrir, les noves restriccions els van caure com una altra galleda d’aigua freda. El Gremi de Restauració de Barcelona va emetre un comunicat en què diu que “es constata que durant les últimes dues setmanes, i amb el sector tancat i barrat, la xifra de contagis no ha fet més que pujar”. “Des del punt de vista sanitari, clausurar bars i restaurants no ha servit de res”, lamentava Roger Pallarols, director del gremi, que, en canvi, deia que “des del punt de vista econòmic s’està enterrant la reactivació de les empreses i el futur del Catalunya com a societat avançada”.

LA XIFRA

4.000
milions
es calcula que hauran perdut la restauració i l’oci nocturn des del primer estat d’alarma.

L’oci nocturn, el més perjudicat

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals, Fecasarm, va elevar ahir a 1.800 milions d’euros les pèrdues que tindrà la restauració en prorrogar 15 dies més el tancament anunciat ahir, i considera “insuficients” les ajudes al sector. Fecasarm considera que la Generalitat ha actuat de “mala fe” adoptant mesures restrictives sense cap tipus de fonament científic, “només de cara a la galeria”, i els seus empresaris se senten “enganyats” pel vicepresident del govern, Pere Aragonès, ja que s’havia compromès a posar els recursos que fessin falta per salvar els llocs de treball. “Amb 90 milions no es poden cobrir les pèrdues ocasionades en la restauració durant un mes de tancament”, i menys si aquesta quantitat s’ha de compartir amb “centres d’estètica, establiments de jocs i gimnasos”. “No es poden aprovar mesures restrictives per valor de 1.800 milions i aprovar mesures d’ajuts per valor de 90”, va dir el secretari general de Fecarsarm, Joaquim Boadas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia