Salut

MAGDA CAMPINS

CAP DE MEDICINA PREVENTIVA I EPIDEMIOLOGIA A L’HOSPITAL VALL D’HEBRON

“Podem estar tranquils que la vacuna serà segura”

“Les agències reguladores no autoritzaran cap vacuna que no demostri seguretat i eficàcia”

“No sabem si la protecció que han anunciat caurà al cap de sis mesos o si afecta les persones grans”

“Èticament és qüestionable que la Xina o Rússia hagin començat la vacunació després d’haver estudiat els efectes només en 200 persones”

Magda Campins és la cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital Vall d’Hebron. Com una de les veus més autoritzades del país en matèria de medicina preventiva i salut pública, és una de les assessores que el govern de la Generalitat consulta periòdicament.

Els primers resultats que s’han presentat sobre l’eficàcia de les vacunes són molt més optimistes del que s’esperava. Podem estar contents?
Aquestes dades s’han d’interpretar amb precaució, perquè són preliminars i l’estudi encara no està completat. Tenim una nota de premsa del mateix laboratori i s’ha de veure la publicació de l’estudi amb totes les dades completes, que ja sabem que ha d’estar revisada per dos experts independents. Sobre aquesta base, ja veurem si es mantenen aquestes xifres o hi ha petites variacions. Tampoc crec que siguin gaire grans, perquè ja hem viscut situacions similars abans en assajos clínics de moltes altres vacunes. Això passa en tots els assajos i, per tant, no és gens estrany.
Aquest comunicat, més enllà de l’eficàcia del 95%, deixa moltes incògnites.
Sí. Per exemple, que aquests resultats estan basats en un període de temps molt curt, i per tant sabem que tenen eficàcia en dos o tres mesos de seguiment, però no sabem si aquesta protecció caurà al cap de sis mesos o de l’any. Això ho podrem veure a mesura que es faci el seguiment de les persones vacunades. També caldrà veure si és igualment eficaç en tots els grups d’edat o protegeix més un adult jove que una persona de 75 anys o 80 anys. Això és important, perquè sabem per altres vacunes que la resposta immune no és la mateixa en una persona jove que en una de gran. A partir dels 65-70 anys hi ha el fenomen de la immunosenescència, i podria ser que en les persones més grans l’eficàcia fos més baixa. Una altra incògnita que queda pendent de resoldre és si aquesta eficàcia permet prevenir qualsevol forma clínica de Covid o bé si aquestes vacunes només poden prevenir-ne les formes lleus.
La tècnica de l’ARN missatger s’ha aplicat per primer cop. Els ha sorprès l’eficàcia? Les previsions amb què s’especulava en cap cas eren tan altes.
Sí que ens ha sorprès aquesta eficàcia tan alta. És veritat que les vacunes preventives basades en ARN missatger són una novetat, però la tecnologia s’havia utilitzat per a la fabricació d’anticossos monoclonals, medicaments contra el càncer i en vacunes terapèutiques contra el càncer. S’havia fet també algun estudi de vacuna antigripal, contra la ràbia o el virus Zika, però no havia arribat més enllà de les fases inicials i no hi havia resultats fiables. En tot cas, ara falta veure si aquesta alta efectivitat no es deu a la tecnologia. Això ho sabrem quan es publiquin els primers resultats de la vacuna d’AstraZeneca, que està fabricada amb l’adenovirus com a vector. Si l’eficàcia és similar ens indicarà que no té relació amb la plataforma de fabricació, sinó que el fet de dirigir-se contra la proteïna de l’espícula, que és la que afavoreix l’entrada del virus a la cèl·lula, és el que li dona l’alta eficàcia.
Que siguin vacunes amb una tècnica nova implica que puguin tenir més risc a llarg termini?
Si hi hagués efectes adversos relativament freqüents ja s’hauria vist en aquests estudis tan grans de la tercera fase. Ara, un efecte molt estrany s’haurà de veure després, un cop ja s’hagi comercialitzat. Però això passa sempre amb totes les vacunes, la vigilància de la seguretat continua una vegada és al mercat, és la fase 4, on pots veure un efecte advers que pugui passar en un cas entre un milió.
El fet de retallar els temps de desenvolupament per una banda o una altra, de cara al ciutadà pot generar incertesa...
La població ha de ser molt conscient que quan ens puguem vacunar contra la Covid, serà de forma segura. Les agències reguladores dels medicaments no autoritzaran cap vacuna que no demostri seguretat i eficàcia, passant totes les fases clíniques i preclíniques. Ara s’ha anat molt ràpid perquè s’han posat molts recursos, tant econòmics com humans, amb tota la indústria farmacèutica implicada a aconseguir fabricar la vacuna de forma molt ràpida. A més, s’han escurçat molt les fases, però això no vol dir fer-les amb menys individus, sinó que quan una fase acabava, l’altra ja havia començat. A més, s’han inclòs molts centres en aquests assajos clínics per tal de reclutar ràpidament les 30.000 o 40.000 persones de la tercera fase. Així, en comptes de dedicar-hi un any, s’ha fet en un parell de mesos. Però el personal investigat, el temps de seguiment, la regulació, les fases i la revisió dels estudis per les agències i comitès d’ètica són els mateixos.
Això també és aplicable a les vacunes russes i xineses?
No. En aquests casos no s’havia acabat l’estudi en fase 3 que els seus mecanismes reguladors ja havien autoritzat que l’administració a determinats grups de població, com els militars. Ni l’EMA ni l’FDA ho hauria fet, perquè tens un grau de seguretat basat en 200 persones, no en 35.000. Èticament és qüestionable.
Hi haurà qui pensi que, de la mateixa manera que no poden saber si la vacuna és eficaç d’aquí a un any, tampoc es pot saber si hi haurà efectes secundaris més endavant. Què se’ls pot dir a aquestes persones? És una sospita lògica?
Han de tenir la confiança que és molt estrany que una vacuna que no hagi tingut efectes secundaris en les fases d’estudi clínic tingui després efectes adversos a llarg termini. Potser fa molts anys, quan les vacunes es fabricaven amb tot el microorganisme sencer i per tant en formaven part moltes proteïnes i substàncies diferents, sí que hi havia més possibilitats. Però ara es fan amb aquella proteïna o aquella part concreta del virus o el bacteri que sabem que genera resposta immune i se n’elimina la resta. La seguretat és molt alta. Mai n’hi ha el 100%, però sí que és molt alta i s’hi ha de confiar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia