Societat

XAVIER SERRA I SAMBOLA

PRESIDENT DE LA CONFRARIA DE JESÚS CRUFICIAT - MANAIES DE GIRONA

“Volem obrir els Manaies de Girona a la societat”

El nou president dels Manaies destaca el rejoveniment de la junta i l’entrada d’una dona com a vicepresidenta

Intentaran que els Reis siguin presents al carrer i veu difícil una Setmana Santa normal

Si es fa una cavalcada, en el format que sigui, sense tancament perimetral de Girona tindrem un problema

Xavier Serra i Sambola és un economista gironí de 53 anys que ha format part dels Manaies tota la vida (el seu pare l’hi va apuntar quan tenia 6 o 7 anys). Els últims 14 anys n’ha estat el tresorer i des del 2 d’octubre n’és el president.

Tot i que vostè ja estava en anteriors juntes, la nova junta suposa en general un trencament, amb membres més joves i una dona com a vicepresidenta. Tota una declaració d’intencions.
Sense cap dubte. Precisament el fet d’haver estat 14 anys a dins crec que em permetia tenir una perspectiva de quina era la realitat de confraria. I la meva sensació era que estàvem en un període en què havíem d’intentar adaptar-nos als temps, i començar un procés de renovació, perquè en les anteriors juntes faltava gent jove. Això és el que em va portar a presentar-m’hi. El que passa és que la meva idea, que era intentar fer aquest procés de renovació des de dins, es va precipitar perquè hi va haver un grup de gent jove que també volia col·laborar amb la confraria. Ens vam entendre molt fàcilment i el resultat és la junta que hi ha ara. Una junta rejovenida, més transversal i en què, seguint el que ja havia iniciat la junta anterior amb la incorporació de les dones al maniple, incorporem també les dones a l’òrgan de govern de l’entitat.
Quins objectius s’han marcat? Quins canvis podrem veure aviat en els Manaies?
El primer, com et comentava, rejovenir l’òrgan de govern i d’alguna manera garantir els pròxims 20 o 25 anys dels Manaies amb aquesta nova generació. Un segon objectiu és obrir l’entitat a la societat, fer que la confraria sigui una entitat més participativa i més oberta a la ciutat i a les altres associacions. I per això hem de fer una política comunicativa més transparent i intensa.
És a dir, intentar modernitzar i obrir una entitat que sovint es percep com a antiga i tancada...
Fixa’t que ser membre de la nostra entitat és el més fàcil del món, perquè només cal entrar al web, apuntar-s’hi i pagar una quota de 20 euros a l’any. Ara som més de 700 socis. Un dels problemes que segurament es generen és que el maniple és limitat, amb la qual cosa si no hi ha renovació dels seus membres sembla que sigui impossible participar en els Manaies. Aquesta és una de les coses que hem de mirar com resolem, que les persones que pertanyen a l’entitat puguin sortir en el maniple, que al final és la part més visual. I perquè la gent s’apropi a l’entitat i hi participi hem d’organitzant també altres tipus d’activitats. Tenim una gran sort, que és que tenim una seu social que no totes les entitats tenen, que és Sant Lluc. Doncs hem de mirar de quina manera dinamitzem Sant Lluc. Ja hi fem coses, mirem de comunicar-les millor. Una de les fórmules per interactuar amb les altres associacions culturals de Girona és compartir, oferir Sant Lluc. Del que es tracta és de convertir el que és normal en la societat en normal dins la nostra associació.
Han agafat tot aquest repte en un moment complicat per la pandèmia. Ara tenim a tocar la cavalcada. La setmana passada ja van avançar que s’està treballant en diversos escenaris.
El missatge que nosaltres volem transmetre en aquests moments és que els Reis arribaran a Girona. La nostra obligació és estar preparats perquè, sigui quina sigui la situació en aquell moment, puguem oferir als nens una alternativa i ho estem fent a través de l’Ajuntament, amb una col·laboració fins ara molt bona. Crec que estem en la mateixa línia. Estem treballant en totes les alternatives. Si estem en una situació de confinament total, només podrem arribar als nens a través de sistemes audiovisuals o amb una actuació virtual. Si hi ha algun tipus de grau de llibertat per poder estar al carrer, farem actuacions al carrer. I la nostra voluntat en el que sigui possible és tenir presència al carrer perquè pensem que res canviarà el contacte amb el nens.
Al carrer tant pot ser una cavalcada o diverses com s’ha apuntat com situar els patges o els Reis en un campament... Entenc que aquestes són les possibilitats que s’estan estudiant. Més estàtic, més mòbil, amb reserva...
La meva opinió és que una situació estàtica és més complicada de controlar que una situació dinàmica, perquè en una situació estàtica generes acumulació de gent en un sol lloc. En una situació dinàmica ens fa la sensació que pot ser més fàcil evitar aglomeracions. Però dependrà de quina sigui la situació el 5 de gener. Imaginem escenaris. Imaginem que Girona diu que fa una cavalcada, amb el format que sigui. Al meu entendre, si això no va acompanyat d’un tancament perimetral de Girona, tindrem un problema, perquè vindrà gent de les poblacions del voltant. Tot això és una cosa que ens hauran d’anar definint a mesura que arribi.
Quan creu que es podrà anunciar?
Nosaltres pensem que tot quedarà més o menys definit durant la primera quinzena de desembre. Abans crec que és bastant complicat. A voltant del 15 de desembre pensem que es pot prendre la decisió el més allunyada del dia 5 que ens permeti activar a temps tots les coses que tinguem preparades. Òbviament, a mitjan desembre es podrà presentar tot això i, si el dia 22 ens tanquen tots a casa, ens aixafaran la guitarra.
Després de la cavalcada, el següent repte serà estudiar escenaris de cara a la Setmana Santa 2021. Quines perspectives hi ha? Confien que es podrà fer?
En la meva opinió personal, crec que no. Crec que per Setmana Santa encara no estarà resolt per poder fer les processons que es fan cada any amb la normalitat que es fan. Com bé sabeu, nosaltres participem en la Setmana Santa sota l’organització de la Junta de Confraries. Nosaltres serem una veu més. Ara estem molt centrats en la cavalcada de Reis, però la Junta de Confraries sí que ja ens ha transmès començar-ne a parlar de seguida i estarem a la seva disposició. Per part nostra, si la situació ho permet i la junta es veu capaç d’organitzar una Setmana Santa normal, serem allà. La meva opinió, però, és que jo veig difícil que la Setmana Santa de l’any que ve sigui una Setmana Santa normal encara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona