Salut

Les aerolínies reclamen al govern espanyol que permeti acreditar el negatiu en Covid-19 amb un test d’antígens

L’Associació de Línies Aèries critica que exigir PCR és car i té un efecte “dissuasiu” en els viatgers

L’aeroport de Barcelona-El Prat rep aquest dilluns 26 vols amb passatgers que han de presentar una prova negativa per poder entrar a l'Estat

L’Associació de Línies Aèries (ALA) ha exigit al govern espanyol que revisi l’obligació de disposar d’una prova PCR negativa per entrar a l’Estat i permeti que es pugui acreditar el negatiu en Covid-19 amb un test d’antígens.

Segons l’ALA, amb l’obligació de mostrar una PCR, que ha entrat en vigor aquest dilluns, es perd “l’oportunitat d’afavorir la connectivitat aèria”.

Per contra, l’entitat defensa que els tests d’antígens són “ràpids i fàcils” i permetrien “un aixecament de les restriccions”. De fet, l’ALA es queixa que la PCR és cara i té un “efecte dissuasiu” en la demanda. “A les portes de Nadal, una època de reunions familiars i escapades per Europa, necessitem solucions que permetin que la gent continuï viatjant de forma segura i fluida”, afirma l’ALA.

La petició de les aerolínies se suma a la d’altres col·lectius de la indústria turística espanyola, com l’associació d’agències de viatges (ACAVE) o la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT). També ha fet la mateixa demanda el govern de Canàries.

Per justificar la seva petició, les aerolínies afirmen que les últimes dades del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries indiquen que des de l’11 de maig només s’han importat un 0,3% dels casos diagnosticats de Covid-19.

“Aquestes dades, que recullen dades dels casos importats a través de diversos mitjans de transport, no només l’avió, mostren que el nombre de casos importats és mínim, i contrasten amb l’esforç que requereixen les proves PCR, el cost de les quals pot desmotivar a potencials viatgers”, assenyala l’ALA en un comunicat.

L’organització recorda que la situació de la indústria aèria a Espanya és “crítica”, amb una previsió de caiguda de passatgers de cara a l’hivern d’entre el 70% i el 80% en comparació amb el mateix període del 2019. “Si hi ha alguna possibilitat de salvar la temporada d’hivern amb una opció segura, que té el suport de la Comissió Europea i que contribueix a recuperar la confiança del consumidor en volar, no podem deixar de valorar-la”, ha afirmat el president d’ALA, Javier Gándara.

Queixes per la manca d’informació el primer dia del nou requisit

ACN

Els passatgers dels 26 vols provinents de països considerats de risc per la pandèmia de Covid-19 que han arribat a l’aeroport del Prat aquest dilluns han hagut de presentar una prova PCR negativa feta en les 72 hores prèvies a l’arribada al país per poder passar. Qui no pogués demostrar la realització d’aquesta prova s’exposava a una sanció.

Alguns dels viatgers s’han queixat de la manca d’informació sobre quin tipus de prova s’havia de portar i han patit retards de fins a dues hores en l’horari de sortida dels vols perquè la companyia aèria necessitava més temps per fer les comprovacions necessàries.

Una passatgera que feia escala a Barcelona provinent de Milà ha explicat a l’ACN que “mig avió s’ha quedat” a la ciutat italiana perquè han tingut algun problema amb el test.
“Ha sigut molt difícil. Hem marxat amb dues hores de retard. Ens han fet sortir dues vegades de l’avió perquè havien de controlar que els tests eren les PCR que ells volien, encara que en tinguessis un altre que digués que eres negatiu. Ha sigut un desastre, no donaven informació als espanyols que s’han quedat allà. Cap tipus d’ajuda”, ha explicat aquesta passatgera a l’arribada a Barcelona, on fa escala en direcció a Màlaga. “Aquest país és una vergonya perquè no s’informa bé de les coses, s’ha quedat mig avió allà. És molt fort”, ha denunciat aquesta treballadora d’una empresa de creuers.

També hi ha hagut incidències en un avió procedent de Munich. Alguns dels passatgers que ja havien facturat les seves maletes han hagut de recollir-les perquè han sabut que eren positius a la porta d’embarcament. “No és gens fàcil quadrar els temps perquè has d’estar pendent de quan has de rebre els resultats”, ha explicat una viatgera que anava en aquest vol i que ha vist com algunes persones no podien embarcar. Ella es va fer un test ahir i va rebre una notificació al cap de sis hores dient-li que era negativa. Altres persones s’han fet la prova a l’aeroport alemany pagant 180 euros, però no han pogut pujar. “Estaven al meu costat, volien embarcar però els hi ha arribat el resultat i eren positius”, ha explicat aquesta catalana que ve a Barcelona per passar uns dies amb la seva família.

Durant aquest dilluns, el Prat ha rebut 130 vols i 26 dels quals venien de països o zones de risc. En un dilluns normal de la temporada d’hivern, l’aeroport barceloní podia rebre entre 800 i 100 vols.

El ministeri de Sanitat encara no ha fet públiques les dades de quantes persones han arribat a Barcelona sense una prova PCR amb resultat negatiu.

Els passatgers que no portessin aquesta documentació s’han hagut de sotmetre a un test d’antígens a l’aeroport. Si són positius, hauran de tornar al seu país. A tot l’Estat, s’ha reforçat el personal de la xarxa d’aeroports amb mil persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia