Societat

Crida als homes a lluitar contra la violència de gènere

Diversos actes institucionals i d’entitats recorden les dones víctimes de violència aquest any

La pandèmia ha soterrat més agressions

Forcadell protagonitza la commemoració del Parlament

Catalunya va commemorar ahir el Dia Internacional contra la Violència de Gènere fent una crida als homes perquè s’impliquin més i intervinguin en els casos de violència masclista que puguin observar. El dia va servir per denunciar també la duresa que la pandèmia ha suposat per a les dones i els infants que viuen en situacions de violència. Arreu van dur-se a terme actes pel 25-N, tot i el distanciament i les restriccions obligades.

A Barcelona, les primeres autoritats polítiques van participar en una convocatòria a la plaça de Sant Jaume, que va començar amb un minut de silenci en memòria de les víctimes mortals i en suport de les que han sobreviscut a la violència masclista. Després del minut, va ser el torn del manifest institucional i unitari consensuat per la Generalitat, les diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació Catalana de Municipis i la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya.

L’autora del manifest d’aquest 25-N, l’advocada i activista Carla Vall, va ser l’encarregada de llegir-lo. El manifest alertava que els mesos sense “vida pública” per la pandèmia han servit per comprovar que “per a moltes, ser a casa no és sinònim de pau, sinó de por i violència”. També denunciava que, després de l’estat d’alarma, “els masclistes han vist que perdien aquest poder. És per això que els majors episodis de violència s’han generat, precisament, quan es va fer el desconfinament”.

L’hospital Clínic de Barcelona, el de referència en atenció a les víctimes d’agressions sexuals, recordava ahir que ha atès 260 persones que han estat víctimes d’agressions sexuals aquest any. La caiguda d’un 47% en els mesos de la pandèmia no es correspondria a la realitat soterrada, però denota les dificultats d’anar als centres de salut per les restriccions o la por del contagi i, per això, les responsables del servei subratllen que l’hospital és un “espai segur”. En canvi, les violacions i altres violències sexuals per part de la parella o exparella van augmentar fins a un 18% durant l’estat d’alarma

Les institucions catalanes es dirigeixen en el manifest d’aquest any directament als homes, perquè si saben que un dels seus “amics, familiars o coneguts” exerceix violència masclista es facin “responsables” i intervinguin.

Per la seva banda, el Parlament va celebrar el seu homenatge a les víctimes amb un acte amb la intervenció de l’expresidenta Carme Forcadell en representació d’anteriors presidents que han aprovat accions contra la violència cap a les dones. L’expresidenta del Parlament, present en l’homenatge pel tercer grau penitenciari que avui debat el Tribunal Suprem, va recordar el nom de les onze dones víctimes de violència de gènere a Catalunya d’aquest any. “En el temps que dura aquest acte institucional, hi haurà una agressió, i el que és pitjor, tenim constància de 45 casos per dia, però aquests només són una ínfima part del que passa realment”, ha explicat Forcadell.

LA XIFRA

61
per cent de les dones denunciaria una agressió sexual, una xifra que s’ha doblat arran del cas de La Manada.

Esplais d’infants i joves amb eines per a la igualtat

El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés aplica des de fa tres anys un programa amb perspectiva de gènere per fomentar la igualtat entre els infants i joves.

Denuncien la UB perquè no té un pla d’igualtat

Els sindicats CCOO, CGT i Intersindical-CSC han denunciat la Universitat de Barcelona a Inspecció del Treball perquè no té un pla d’igualtat “tal com recull la llei” per a la igualtat efectiva entre dones i homes.

Serveis per prevenir el masclisme dels homes

La Generalitat obrirà el 2021 serveis dirigits a homes amb conductes masclistes, segons el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Oriol Amorós. Es començarà amb tres serveis i que estaran oberts “a qualsevol home que els necessiti”. Els serveis volen treballar les noves masculinitats per prevenir les violència masclistes, amb l’assessorament d’un comitè d’expertes i experts.

Ca la Dona activa la cassolada feminista

L’espai de Ca La Dona a Barcelona va promoure ahir una cassolada feminista als carrers i balcons, a les vuit del vespre, per fer sentir el rebuig social a tot tipus de violències masclistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia