Societat

Els menors de 14 podrien no comptar en els dinars de Nadal

Salut preveu que les reunions puguin ser de deu persones, però està estudiant si els més petits podrien quedar exclosos del còmput

Argimon ho assenyala com a possible, però Vergés no ho confirma

El Departament de Salut està preparant un document que es farà públic aquesta mateixa setmana amb indicacions molt concretes del que es pot fer i el que no es pot fer per Nadal. Tot i que encara està en fase de debat i pendent de l’evolució de les xifres epidemiològiques d’aquesta setmana, ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va assenyalar durant una entrevista a Cafè d’idees de La 2 de TVE que un dels temes que estan “sobre la taula” és que els menors de 14 anys, que segons alguns estudis no serien grans contagiadors, quedin exclosos del recompte en les reunions familiars. Argimon va donar per fet, tal com ja es va fixar quan es van definir les fases de la desescalada, que les trobades familiars nadalenques podran ser de deu persones. “Els nens podria ser que no comptessin, però això donaria una imatge de molta obertura i és l’equilibri el que cal tenir en compte”, va subratllar.

Argimon va donar a entendre que si es fa algun tipus de relaxament és perquè “no es pot anar darrere de la realitat” i perquè tenen constància que les reunions “s’aniran produint”. El tema ha de passar pel Procicat –Argimon va dir que entre ahir i avui– i inclourà també les recomanacions respecte a les bombolles de convivència que poden interactuar. El secretari de Salut Pública va assenyalar també ahir que seria recomanable que les trobades “no incloguin més de dues bombolles”, tot i que també va deixar una porta oberta a la possibilitat que siguin tres en alguns casos que no va aclarir. Va alertar que el risc és “l’aglomeració” i va insistir que “cal ser molt curosos, perquè la fita no és el Nadal, sinó arribar als mesos de gener i febrer amb bones dades”, ja que és possible, va admetre, que “el mateix coronavirus comporti una tercera onada”.

Tot i les declaracions televisives d’Argimon, la consellera de Salut, Alba Vergés, es va mantenir ahir extremament prudent a l’hora d’especular si els menors de 14 anys entraran en el recompte. No ho va admetre ni com a possibilitat i es va remetre al document de recomanacions que es farà públic aquesta setmana.

Sí que va confirmar, però, que les reunions seran de deu persones “si complim amb els indicadors”.

En aquest sentit, el que va ser més contundent va ser el responsable de l’Oficina Covid, Jacobo Mendioroz, que va insistir que “el més important, més enllà de la discussió de si els menors de 14 anys entren o no en el còmput, serà la manera com ens relacionem”. Mendioroz va dir que és una “setmana complicada” per avaluar si les mesures de reobertura estan tenint conseqüències. I va voler deixar clar que Salut treballa amb la previsió de continuar amb aquesta tendència descendent de les dades. “Si mantenim la corba, tindrem Nadal; si no, no en tindrem”, va sentenciar.

Pel que fa al pont de la setmana vinent, Salut manté el canvi a la fase 2 de la desescalada per dilluns, dia en què el confinament passarà de municipal a comarcal. Interior preveu sortides “importants” a partir de dijous i demana “complir el confinament perimetral fins dilluns al matí”.

LA FRASE

Si volem arribar al Nadal, hem de ser curosos. Si mantenim la corba, tindrem Nadal; si no, no

El risc de rebrot baixa de 200

El risc de rebrot, l’índex de creixement potencial de la pandèmia (EPG), ha baixat de 200 punts per primera vegada en dos mesos i s’ha situat en 196, el mateix nivell que hi havia el 30 de setembre. Segons les dades epidemiològiques actualitzades pel Departament de Salut, ahir va pujar en 60 persones el nombre de pacients ingressats, que actualment són 1.752, dels quals 458 es troben a la unitat de cures intensives (UCI), un indicador que va baixant molt a poc a poc i que encara està lluny dels 300 que s’havia fixat Salut per flexibilitzar mesures.

La velocitat de transmissió del virus (Rt) va augmentar una centèsima i es va situar en 0,78, és a dir, que cada 100 infectats contagien una mitjana de 78 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia