Societat

Se suspenen les tradicionals fires a l’entorn de la Puríssima

El Mercat Medieval de Vic i la Puríssima de Sant Boi es reconverteixen al format digital

S’anul·la la Fira de l’Avet d’Espinelves sense que es programi cap acte alternatiu

Les fires prèvies a les festes de Nadal més emblemàtiques, moltes de les quals tenen lloc a l’entorn del pont de la Puríssima, no se celebraran com és habitual per evitar les aglomeracions. Algunes, com la fira de la Puríssima de Sant Boi i el Mercat Medieval de Vic, han programat molts actes de forma virtual. La de l’avet d’Espinelves s’ha suspès sense cap acte alternatiu.

L’Ajuntament d’Espinelves va decidir al setembre d’anul·lar la tradicional Fira de l’Avet, que es fa cada any a primers de desembre –l’any passat es va celebrar del 30 de novembre al 8 de desembre–. La població, que té poc més de 200 habitants, rep cada any entre 60.000 i 90.000 habitants. L’alcalde, Joan Manel Claveria, va explicar a l’Agència Catalana de Notícies que “és impossible” controlar l’aforament amb una afluència tan elevada, i tampoc les distàncies de seguretat. Enguany s’hagués celebrat la 40a edició.

Vic ha anul·lat també el tradicional Mercat Medieval, que té lloc cada any coincidint amb el pont de la Puríssima. El mercat congrega prop de 200.000 visitants en quatre dies, una xifra inassumible en temps de pandèmia. Per aquest motiu s’ha suspès l’emblemàtica activitat, i en el seu lloc s’ha programat una sèrie de continguts digitals disponibles des d’avui al web vicfires.cat relacionats amb la temàtica del mercat. Hi haurà un mapa interactiu amb la informació i els contactes dels expositors que cada any ofereixen els seus productes al mercat, concursos a xarxes socials i vídeos amb la participació dels actors que escenifiquen l’època medieval.

La Puríssima de Sant Boi, que cada any atreu prop de 250.000 visitants en tres dies, ha reconvertit bona part de la seva agenda al format digital. Únicament es mantindrà, entre el 6 i el 8 de desembre, la venda de productes del camp a la rambla de Rafael Casanova i una exposició de fotografia. El cartell d’enguany –en anteriors ocasions s’ha encarregat a coneguts il·lustradors com Pilarín Bayés i Conrad Roset– és una obra d’art públic que han pintat un grup de dotze dones artistes de la ciutat al parc de la Muntanyeta. Es podran veure els cartells històrics en un recorregut que seguirà el tradicional eix firal i els ciutadans podran difondre fotografies d’anteriors edicions a l’Instagram, Facebook i Twitter de la fira. El Mercat d’Art Jove organitzarà tallers virtuals gratuïts.

Per la seva banda, la Fira del Tió de Solsona durarà més dies i es repartirà en diferents escenaris per tal d’adaptar-se a les restriccions sanitàries. Començarà demà i es perllongarà fins al 20 de desembre. No hi haurà artesans, però si tallers, concursos i espectacles per dinamitzar el centre.

LA XIFRA

60.000
visitants
rep, almenys, el poble d’Espinelves cada any, fet que fa inviable controlar l’aforament i la distància.

Les fires avícoles difondran el producte a internet

Les tradicionals fires avícoles del Prat i Vilafranca difondran el producte emblemàtic, el pollastre pota blava i el gall del Penedès, a través d’internet. La 47a edició de la Fira Avícola del Prat allarga pràcticament tot el desembre els actes virtuals relacionats amb l’esdeveniment. La campanya virtual permetrà de conèixer els criadors del pollastre i la gastronomia basada en el pota blava, així com les entitats que estaven inscrites. Diversos restaurants de la ciutat oferiran menús de fira o platets del pollastre autòcton. Hi haurà concursos i reconeixements a comerciants i criadors a través de les xarxes socials i de forma presencial.

Al web de la Fira del Gall de Vilafranca es podran conèixer els tres elements emblemàtics: el gall del Penedès, la gastronomia i els vins de la DO Penedès. El portal permetrà de reservar productes que es podran recollir al mercat de gastronomia, instal·lat a la plaça de Jaume I. Al mercat, amb aforament limitat, es podran comprar els plats de quatre restauradors i els vins d’una vintena de cellers. Es mantindrà la venda del gall a cinc estands, l’exposició de la gallina penedesenca, el mercat d’artesania amb 26 parades i la sala de tast, amb aforament limitat a 20 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia