Societat

La contaminació de l’aire urbà cau un 41% fins a l’octubre a Barcelona

Segons Ecologistes en Acció, la mitjana estatal de reducció dels nivells de NO2 és d’un 38% però hi ha un repunt a la tardor

La concentració de diòxid de nitrogen (NO2) en l’aire de Barcelona s’ha reduït un 41% fins a l’octubre, segons un informe d’Ecologistes en Acció. La reducció de la contaminació de l’aire urbà en les principals ciutats espanyoles ha estat del 38%. Aquesta oscil·la entre el 23% de Cadis i Màlaga i el gairebé 50% de Vigo, Palma, Vitòria, Alacant, València, Santander i La Corunya. Madrid, com Barcelona, ha registrat un descens del 41%. El primer confinament va provocar una caiguda dràstica de la contaminació, de fins a un 52% entre el 14 de març i el 20 de juny respecte al mateix període de l’última dècada. Durant l’estiu, el descens va ser d’un 28%. La tendència a l’alça s’ha mantingut al setembre i octubre, quan la reducció ha estat del 29%.

Els nivells d’NO2 registrats durant el primer estat d’alarma són els més baixos per als mesos de març a juny de l’última dècada en totes les ciutats analitzades. Es mantenen també per sota del valor límit legal, fins i tot en les estacions orientades al trànsit.

Amb l’inici de l’estiu i la fi del primer estat d’alarma, l’informe revela diferències entre ciutats. Així, hi ha un cert retorn als nivells actuals en ciutats andaluses i del País Valencià –amb reduccions de només el 15%-, on hi ha un gran sector turístic. En canvi, a Galícia o Mallorca, on el turisme estranger ha estat gairebé inexistent enguany, es manté una reducció del 40% de la contaminació en comparació amb la mitjana dels anys anteriors. En el conjunt de l’estat, la reducció va ser del 28% a l’estiu.

A la tardor i el retorn a l’activitat laboral, aquesta reducció va pujar fins al 29% respecte a la dècada anterior. Hi ha ciutats on la qualitat de l’aire registrada va ser similar a l’habitual, com per exemple Màlaga on la reducció de les concentracions d’NO2 al setembre i l’octubre va ser només del 4%. En canvi, a Oviedo la diferència va ser del 47%. Tot i això, l’informe assegura que a l’octubre s’han donat més puntes de contaminació per NO2, tot i que les mitjanes mensuals continuen per sota del valor límit anual legal. Tot i això, Ecologistes en Acció ha lamentat una “clara tendència a l’alça en la majoria de ciutats”.

L’organització ha afirmat que la crisi de la covid “demostra que la reducció estructural del trànsit motoritzat i els canvis en les pautes de mobilitat són la millor eina per a rebaixar la contaminació de l’aire a les ciutats”. En aquest sentit, ha demanat que el final del període més crític de la crisi sanitària no pot portar a la normalitat en la mobilitat però “molt menys” a un augment de l’ús del vehicle motoritzat privat, com indiquen els índexs de trànsit de gairebé totes les ciutats.

En aquest sentit, ha demanat que es contesti a al “infundada percepció del transport públic com un lloc no segur” amb un reforç de les línies d’autobús, metro i rodalies per aconseguir taxes d’ocupació “raonables”.

L’informe elaborat per Ecologistes en Acció analitza les dades oficials de diòxid de nitrogen recollits en 129 estacions de mesurament, repartides entre les 26 principals ciutats de l’Estat espanyol (totes les majors de 150.000 habitants amb més d’una estació), entre març i octubre de 2020 i dels deu anys anteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia