Societat

L’Argentina queda a un pas de legalitzar l’avortament

La Cambra de Diputats aprova la llei per 131 vots contra 117

Per entrar en vigor l’ha de ratificar el Senat, que fa dos anys va rebutjar un projecte similar

L’Argentina és a prop de convertir-se en el primer país gran de l’Amèrica Llatina a legalitzar l’avortament. Després de 20 hores de debat, la Cambra de Diputats va aprovar per 131 vots a favor i 117 en contra un projecte d’interrupció voluntària de l’embaràs que té l’aval de l’executiu. El debat va ser seguit per una multitud fora del Congrés, en la que ha estat la primera mobilització política des de l’inici de la pandèmia, el març passat. El projecte haurà de passar ara pel Senat, una cambra on estan representades les províncies, tradicionalment més conservadora i permeable als reclams de l’Església catòlica. La prova definitiva no serà fàcil: el 2018, els senadors van rebutjar un llei d’avortament legal similar a aquesta, que ja havia estat aprovada pels diputats.

La legislació argentina pena la dona que avorta amb fins a quatre anys de presó, excepte per a casos de violació o risc de vida per a la mare. La norma regeix des del 1921, any en què l’avortament, per a qualsevol circumstància, no era tema de debat regional. Des de llavors, es van presentar nou projectes de llei per despenalitzar la interrupció de l’embaràs i legalitzar-lo, sense èxit. La vegada que més a prop va estar de convertir-se en llei va ser fa dos anys, quan el president Mauricio Macri va habilitar el debat al Congrés però sense presentar un projecte propi. Els sectors progressistes van xocar amb els grups més conservadors al Senat. Aquest dijous de matinada, no obstant això, van fer el primer pas per a la revenja.

A diferència d’aquell intent, el d’ara té l’aval de l’executiu, redactor del projecte de llei. En cas d’aprovar-se, l’Estat garantirà l’avortament gratuït fins a la setmana 14 de gestació, sigui quin sigui l’origen de l’embaràs.

Per reduir la resistència dels celestes, el color que identifica els grups autodenominats “provida”, el projecte amplia el dret dels objectors de consciència, molt restringit en la fallida llei anterior. El Senat té previst tractar el text aprovat a la Cambra de Diputats aquest 29 de desembre.

Complicacions

Malgrat ser il·legal, cada any es realitzen a l’Argentina més de 300.000 avortaments, segons xifres extraoficials, i prop d’unes 40.000 dones argentines han de ser hospitalitzades a causa de les complicacions derivades d’aquestes intervencions clandestines.

LA XIFRA

4
països,
Cuba, l’Uruguai, la Guaiana i la Guaiana Francesa, han regulat la interrupció de l’embaràs.

Avantguarda regional

L’ Argentina és a prop d’integrar-se al reduït nombre de països llatinoamericans que tenen la possibilitat d’un avortament lliure i legal. La llista és curta. Fins avui, només Cuba, l’Uruguai, la Guaiana i la Guaiana Francesa han regulat la interrupció de l’embaràs en qualsevol circumstància. Però aquests quatre països són petits i per la seva influència no han aconseguit projectar cap a la resta de la regió les seves legislacions més progressistes. El principal referent és l’Uruguai, veí de l’Argentina, on l’avortament és a voluntat de la mare des del 2013, sempre que el fetus no hagi passat de les 12 setmanes de gestació. Set anys després, prop de 10.000 dones s’han acollit als beneficis de la norma i només s’ha registrat una dona morta per complicacions quirúrgiques. A Cuba, l’avortament està despenalitzat des del 1936 i és voluntari i gratuït des del 1965. També participa d’aquesta llista la ciutat de Mèxic, però la llei ha promogut com a contrapart legislacions més dures en altres estats. Països com ara El Salvador, Hondures o Nicaragua han donat rang constitucional a la protecció de la vida des de la concepció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona