Salut

CARMEN CABEZAS

SUBDIRECTORA GENERAL DE PROMOCIÓ DE LA SALUT

“La vacuna és preuada i s’ha de protegir”

“Hauran d’estar custodiades per la policia i val més que no detallem com es repartiran pel territori”

“N’hi haurà per a tothom i començarem a administrar-les de manera síncrona per tot el país”

“La data de l’inici de l’administració depèn de Madrid”

La vacuna s’ha fet en un temps rècord espectacular, però això no compromet la seva seguretat, no cal patir
La immunitat es comença a crear des de l’administració de la primer dosi, però el màxim s’obté cinc setmanes després

Des del 2006, la doctora Carmen Cabezas (Salamanca, 1959) coordina els diferents programes de vacunació del país, començant per les vacunes infantils i escolars i acabant per la de la grip. Els darrers dies, a més, ha hagut d’articular el sistema per administrar l’esperadíssima vacuna per a la Covid-19.

Se sap ja el perfil de població que es vacunarà en cada fase, a quantes persones correspon i en quines dates i llocs es farà?
És una pregunta una mica complexa, perquè a nivell estatal el que s’ha acordat només és la primera etapa. S’adreça a usuaris de residències de gent gran i de discapacitats, i al personal sociosanitari que els atén. Després serà el torn del personal sanitari de primera línia i, en acabat, de la resta del personal sanitari. Aquesta primera etapa s’acabarà amb les persones que tenen una gran dependència reconeguda i que s’estan a casa seva. Això es farà entre el gener i el març i correspon a 450.000 persones. El més urgent, les residències, ho prioritzarem en el primer mes i afecta gairebé 110.000 persones.
I la resta d’etapes?
Encara s’estan acabant de definir. Un cop s’hagin cobert les persones més vulnerables i en risc, anirem estenent la vacunació a persones que també tenen un risc important, com ara els malalts crònics, la gent de més edat i la que pertany a serveis essencials. Creiem que serien uns grups molt similars als que teníem en la campanya de vacunació de la grip, en què per primer any s’ha inclòs el personal docent. Finalment, la tercera etapa serà arribar a la resta de la població per buscar la immunitat de grup.
Pfizer distribueix el vaccí en uns envasos de conservació portàtils que ajuden, però també condicionen, la logística d’administració. Em pot detallar com afectarà això el repartiment?
La vacuna arriba en unes safates amb 975 dosis, repartides en 195 vials de 5 dosis cadascun. Arribaran ultracongelades, a entre -70 i -80 graus, a un lloc de distribució de Catalunya. Des d’allà es repartiran a 26 seus distribuïdes pel territori. Allà, en aquestes safates, arribarà ja descongelat i es podrà mantenir en nevera, a entre 2 i 8 graus, durant cinc dies. Aquest serà el temps màxim per administrar les dosis. I encara hi ha un condicionant més: en el moment en què constitueixes un vial de cinc dosis, tens sis hores per utilitzar-lo. Per això és molt important que, quan les infermeres vagin a les residències, ja hi hagi fet un cens de les persones a vacunar. Cal fer una utilització al màxim d’eficient de totes les dosis i, per tant, s’hauran de dissenyar recorreguts durant el dia i la setmana per optimitzar aquestes 975 dosis. D’aquí que, a banda de 500 infermeres, també hi haurà un equip de 150 administratius que, prèviament, s’ocuparan de tenir els consentiments a la vacunació i preparar la part logística.
El punt central d’arribada i emmagatzematge serà el Banc de Sang i Teixits?
Allà hi ha ultracongeladors, però hi ha un altre centre en un altre lloc de Catalunya que s’utilitza per a la distribució de vacunes i que també es farà servir ara. Hi ha molts aspectes de seguretat vinculats a les vacunes que hem de preservar i que el Procicat i la comunitat internacional tenen en consideració, perquè han de custodiar-se. D’aquí que no puguem donar més detalls. Hem de protegir les vacunes perquè és un bé preuat i volem que arribin a les persones que més les necessiten.
Un altre condicionant que complica l’administració amb relació als tres milions de vacunes que posen anualment. Com s’articularà la de la Covid?
Tindrem un total de 500 infermeres repartides en 25 equips de 20 infermeres, que a la vegada es dividiran en subequips de dues infermeres que sempre aniran juntes, com ja es fa a les escoles. Totes estaran repartides pel territori i tindran gran experiència posant vacunes. Aquestes especificitats se’ls explicaran en una petita formació i no hi ha d’haver cap problema.
Encara falten unes setmanes, però tenen ja data i lloc per començar?
La data la donarà Madrid, i a Madrid la hi ha de donar el propi laboratori. Nosaltres estem treballant per al primer dia laborable del gener, el dia 4, i ens adaptarem per administrar les dosis tan bon punt arribin. La idea és començar de manera sincrònica per les residències més grans d’aquests 25 punts del territori.
Tenen garantit que hi haurà un flux continu d’arribada de vacunes, oi?
Sí. La idea és que l’Estat està dins del marc d’acord de compra de la Unió Europea, que inclou al voltant de 1.400 milions de dosis. Per població, un 10,5% li correspon a Espanya i arribarà segons la producció de les empreses. Primer la de Pfizer, després la de Moderna, després la d’AstraZeneca, i així fins a les sis amb què hi ha acord actualment. El nombre de dosis és molt important i n’hi haurà per a tothom. Això sí, serà de manera progressiva, i per això és important prioritzar i protegir primer els més vulnerables, perquè ja tinguin algun efecte en els mesos d’hivern, que són els més durs quant a mortalitat.
Si es comença a vacunar residents en la setmana del 4 de gener, quan es començarà a generar la immunitat en aquest entorn?
La vacuna de Pzifer consta de dues dosis separades per 21 dies. La immunitat es comença a generar a partir de la primera dosi, però el millor grau s’obté a partir de quinze dies després de la segona.
Mai s’havia fet una vacuna a aquesta velocitat. Entén que això generi dubtes a alguns?
És espectacular: seqüència de genoma del virus el 10 de gener, a principis de març comencen els estudis en fase 1, al juliol la 2 i 3, i ara ja gairebé ho tenim a punt. És increïble la feina que s’ha fet. Però és important remarcar que, malgrat les presses, no s’ha saltat cap fase. S’han encavalcat i s’ha treballat sobre el que ja se sabia d’altres coronavirus previs. Hi ha hagut una gran inversió que ha permès que més de 200 grups a nivell mundial es posessin a estudiar simultàniament el mateix tema. No cal patir per la seguretat, perquè la fase 3 de Pfizer ha implicat 43.000 persones, que és molt més que bastants estudis de fase 3 normal. També s’ha anat ràpid perquè mentre es feia l’estudi també s’estava produint la vacuna. Les agències de regulació, però, són totalment externes i ja fa temps que analitzen les dades de manera totalment experta i independent. Ha estat un esforç col·laboratiu mundial intensíssim i espectacular, però amb motiu: hi ha hagut un milió i mig de morts i 70 milions de persones afectades.
Enguany esperaven un canvi de mentalitat amb relació a la vacuna de la grip i un augment de l’adhesió. Quanta gent s’ha vacunat fins ara?
Ara com ara, tenim 1.470.733 vacunes administrades. L’any passat per aquestes dates eren 1.075.000, és a dir que hem crescut un 37%, i n’estem molt contents. Però seguim animant la gent a vacunar-se, perquè encara tenim dosis i encara hi ha gent que se’n pot beneficiar.
Aquest volum de vacunats equival, si fa no fa, al total que havia comprat el Departament de Salut. N’han hagut de demanar més al Ministeri de Sanitat?
Hem distribuït gairebé 1,8 milions de vacunes. Les que vam comprar nosaltres les hem pràcticament exhaurit, i sí, n’hem demanat més al ministeri. El gruix de la campanya de vacunació de la grip va acabar ahir, però tots els centres han de tenir vacunes disponibles fins que passi l’onada epidèmica de la grip, cap a finals del mes de març.
Està per veure com conviuran la grip i el coronavirus...
Correcte. Normalment la grip arriba amb el canvi d’any, entre finals de desembre i principis de gener, i ho fa amb dues o tres soques diferents, algunes de les quals les intentem cobrir amb la vacuna. Pel que s’ha vist a l’hemisferi sud, la incidència de grip enguany ha estat més baixa. En qualsevol cas, convé vacunar-se, perquè hi ha estudis que apunten que, si hi ha coinfecció dels dos virus, es dobla la probabilitat de morir per Covid.
Sempre incideixen en la baixa adhesió dels sanitaris a aquesta vacuna. Enguany han notat si hi ha un canvi important?
Doncs així com els altres grups de risc els mirem setmanalment, en el cas d’aquest ho fem només al final. Però els companys de salut laboral i de preventiva ens diuen que ha tornat a créixer. Espero que quan ho mirem es vegi un gran salt.
Em consta que la vacunació escolar que es va deixar de fer durant el confinament encara no ha estat completament restablerta.
Exacte, encara s’està recuperant. Una part s’ha fet durant el primer trimestre i la resta es farà en el segon. Els equips d’atenció primària i pediatria estan fent un esforç important.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els Mossos reforcen la vigilància a l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris