Salut

Un Nadal diferent

Els centres hospitalaris de les comarques gironines se les empesquen per fer passar unes festes nadalenques de la millor manera possible als ingressats i professionals enmig de totes les restriccions per la pandèmia

Evitar el contacte amb l’exterior és prioritari i s’han de buscar alternatives

Ni visites dels Reis d’Orient, ni cantades de corals, ni actes multitudinaris ni trobades per decorar espais comuns. Els hospitals gironins no fan ni una excepció aquests dies de Nadal i, per primer cop en molts anys, han anul·lat les activitats que suposen contacte amb el carrer. Aquest també és un Nadal diferent als centres hospitalaris gironins, perquè s’hi mantenen les restriccions que fa mesos que van i venen. No és només que la càrrega assistencial s’hagi d’adaptar als ingressos diaris de persones afectades per la Covid-19 –això fa impossible preveure cap situació–, sinó que els centres també han hagut de decidir com gestionen la part més emotiva d’aquests dies, tant per als pacients, de totes les edats, com per al personal sanitari.

Alguns dels hospitals han intentat d’alguna manera mantenir l’esperit nadalenc fent una aposta decidida pels actes virtuals. Aquest és el cas, per exemple, dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, que han animat escolars a cantar nadales i gravar-les per després poder-les passar als pacients ingressats, o un concurs de stories a Instagram, entre d’altres. Les restriccions de visites, especialment als malalts de Covid, també fan que augmenti l’ús de les tauletes perquè puguin connectar-se amb els familiars aquests dies especials. Els professionals s’han organitzat perquè tots els pacients ingressats amb perfil de fragilitat puguin tenir una videotrucada amb els familiars, per exemple, a l’hospital Santa Caterina de Salt.

La tasca de suport emocional, també sobre els mateixos professionals, continuarà sent present a l’hospital Josep Trueta, on aquests dies es farà teràpia en grup a través de la musicoteràpia. Per als més petits, els nens ingressats i els fills dels professionals, els centres també han ideat alternatives a les tradicionals visites dels Reis i, per exemple, a l’hospital de Figueres el carter reial se’ls adreçarà a través d’un vídeo, i al Trueta els Reis deixaran els regals al vestíbul sense passar per les habitacions.

A banda d’aquests aspectes més emocionals, els centres intenten mantenir també l’esperit nadalenc amb els tradicionals àpats més festius, que no faltaran en cap hospital, adaptats com sempre a cada circumstància, i en alguns casos acompanyats d’algun regal. Tot plegat, guarnit amb decoració nadalenca en alguns centres, tot i que aquest any també serà més escassa de l’habitual.

Cada any també, coincidint amb aquestes dates, la majoria dels hospitals homenatgen els jubilats i els professionals que fa 25 anys que hi treballen. Enguany, aquestes celebracions o s’han fet de manera virtual o en format molt reduït, com en el cas de l’hospital de Blanes, per exemple.

El fet que aquestes dates hagin coincidit també amb La Marató de TV3 ha portat pràcticament tots els centres gironins a destinar molts esforços a col·laborar-hi a causa de la situació d’enguany i han ideat nombroses activitats, entre les quals destaca, per exemple, la iniciativa de l’hospital d’Olot, que s’ha bolcat en un calendari solidari que els ha permès recaptar fins a 11.00O euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona