Societat

Interior crida a evitar els desplaçaments

Sàmper avisa que el temporal continuarà fins dilluns i “es pot complicar” amb l’arribada de forts vents

La Jonquera frega el col·lapse amb la meitat dels 2.000 camions immobilitzats per les restriccions de circulació

Hi ha almenys set carreteres tallades i a més d’una vuitantena és obligatori l’ús de cadenes

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha fet una crida a la prudència i a evitar desplaçaments aquest cap de setmana. “Si el consell d’ahir era no sortir de casa, el consell d’avui és no sortir de casa”, ha resumit.

En una roda de premsa en la que també han comparegut el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Eliseu Vilaclara; la subdirectora del Servei Català de Trànsit, Lourdes Puigbarraca, i el comissari dels Mossos d’Esquadra Joan Carles Molinero, El titular d’Interior ha alertat que l’episodi de nevades “es pot complicar” amb l’arribada de forts vents.

Sàmper ha remarcat que fins ara no hi ha hagut incidents “importants” però ha insistit que l’arribada de vents provocarà una “combinació perillosa” per la neu acumulada especialment en arbres, on pot provocar el trencament de branques.

El director de l’SMC, Eliseu Vilaclara, ha explicat que les nevades podrien allargar-se fins dilluns i caure “en qualsevol moment”, tot i que a la Catalunya central tindran una afectació menor de la prevista. La cota de neu s’enfilarà fins als 600 metres i tindran més incidència a les comarques gironines i al sud del país.

De fet, a les Terres de l’Ebre és on fins ara s’han registrat els gruixos més considerables, d’uns 30 centímetres, a Arnes i a Horta de Sant Joan. A la resta del territori les precipitacions tindran “forma de ruixats”.

ProteccioCivil manté activades totes les alertes meteorològiques per neu, vent i mala mar.

Col·lapse a la Jonquera

Uns 2.000 camions continuen immobilitzats a les àrees de servei de les carreteres i autopistes catalanes a causa de les restriccions al trànsit pesant pel temporal Filomena. A la Jonquera hi ha al voltant d’un miler de vehicles atrapats.

Interior ha detallat que alguns dels camions que són a la Jonquera han començat a sortir cap a la frontera francesa per evitar el col·lapse, que en paraules de Molinero comença a ser “preocupant”.

L’altre punt amb més vehicles pesats immobilitzats és el polígon dels Prats, a Tarragona, amb entre 300 i 400 unitats, mentre que els altres es reparteixen per diferents àrees de servei.

El 70% dels camions immobilitzats tenen matrícula estrangera, segons ha detallat el comissari dels Mossos.

A diferència del que ha passat en altres punts de l’Estat amb el temporal Filomena, a Catalunya no han quedat vehicles atrapats per la neu. Només els ha passat a dos camions, un a la C-25, a Sant Bartomeu del Grau (Osona), i l’altre a Vielha (Val d’Aran), en aquest cas un transport de mercaderies perilloses. Els conductors han pogut ser rescatats.

Molinero ha destacat que la nit i la matinada ha estat “bastant tranquil·la” a Catalunya respecte a la mobilitat, de manera que no hi ha cap turisme atrapat, únicament els dos camions de Sant Bartomeu del Grau i Vielha.

El departament ha informat que des de les set de la tarda de divendres s’ha imposat més de 200 sancions a camioners que s’han saltat la prohibició de circular per a vehicles de més de 7,5 tones, vigent fins a les sis del matí de dilluns si la previsió meteorològica no millora.

La majoria de vehicles pesants que han incomplert les restriccions procedien França, Castelló i Aragó, el que ha omplert les zones de servei on han quedat immobilitzats.

Ahir els Mossos van ser “flexibles” amb els vehicles pesats, perquè la nevada no era intensa, des d’aquest matí s’han reforçat els controls, especialment als passos de la Jonquera, la Roca (Vallès Oriental), Martorell (Baix Llobregat) i Cambrils (Baix Camp), a l’AP-7. Molinero, però, ha advertit que avui aquesta flexibilitat “s’ha acabat” i ha reclamat que es respectin les restriccions.

La limitació de mobilitat als vehicles pesats no afecta els serveis d’urgències, emergències i subministraments essencials.

Set carreteres tallades

Les condicions meteorològiques adverses han obligat a tallar set carreteres a Catalunya i hi ha 85 trams on és obligatori l’ús de cadenes. Les vies tallades per la neu són la C-25 entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farneres, la C-44 entre Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la GIV-5201 a Viladrau, l’N-420 entre Caseres i Bot, la TV-3022 entre El Perelló i Rasquera, l’N-141 a Bossòst i l’BV-4024 a Bagà. A vuit carreteres més hi ha restriccions de circulació pel mal temps i les nevades.

Un centenar de màquines llevaneus activades

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha activat un centenar de màquines llevaneu i més de 3.600 tones de sal per fer front als efectes de la borrasca Filomena a Catalunya, segons ha informa la Delegació del govern espanyol.

En concret, ha desplegat 101 màquines llevaneu i 13.630 tones de fundents. A més, disposa de dotze plantes de salmorra (barreja d’aigua i sal) i 49 dipòsits.

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha fet una crida a la “prudència i a extremar les mesures de precaució a l’hora de circular per carretera, a més de consultar les fonts d’informació oficials”.

Complicacions al servei de trens

La circulació de trens de l’R13 i l’R14 es troba suspensa entre Lleida i la Plana-Picamoixons per les males condicions meteorològiques. També s’ha suspès la circulació de trens de l’R15 entre Móra la Nova i Roba-roja d’Ebre.

Per contra, Renfe ha informat aquest migdia del restabliment del servei ferroviari de l’R12 entre Lleida i Manresa, que ha quedat interromput com a conseqüència del temporal de neu que afecta Catalunya en les darreres hores.

Els serveis d’alta velocitat i llarga distància es mantenen interromputs de Barcelona a Madrid i cap al nord i sud de la península per la situació meteorològica a Calatayud i Saragossa. Renfe està informant a tots els viatgers afectats per SMS i e-mail la suspensió del servei i ofereix l’opció de canvi o devolució integra de l’import del bitllet.

Apagada a Gironella

L’única incidència pel que fa al subministrament elèctric ha tingut lloc a Gironella (Berguedà), però ja ha estat resolta, segons ha explicat Sàmper.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona