Societat

Més de cent entitats clamen contra els talls de llum

Exigeixen mesures urgents al govern espanyol

Li retreuen que faci costat als interessos de les elèctriques

Terrassa i Sabadell emprendran accions legals

Més de 100 organitzacions han registrat una petició al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i a uns quants ministres del seu executiu perquè “de manera immediata posin fi a la interrupció del subministrament elèctric que pateixen almenys 12 barris de l’Estat”. També critiquen la posició de les administracions “al costat dels interessos privats de les companyies elèctriques” i afirmen que “s’estan desoint les obligacions amb la ciutadania i allunyant-se de la protecció dels drets fonamentals”. Entre els barris afectats hi ha la Font de la Pólvora de Girona, Sant Roc de Badalona i Culubret de Figueres. A l’oest de la capital empordanesa, per exemple, s’han registrat 650 talls de llum en els últims tres anys, 338 dels quals durant el 2020.

A més, la pujada interanual del preu de la llum ja supera el 38% segons Facua, i les organitzacions lamenten que “les companyies augmenten els seus beneficis milionaris” mentre “centenars de famílies són privades dels seus drets fonamentals en mancar el subministrament”. Les entitats critiquen que “les elèctriques tendeixen a criminalitzar i responsabilitzar els veïns i veïnes d’aquests barris, deixant al marge del discurs factors com l’absència o antiguitat de les infraestructures elèctriques en aquestes zones o la seva obligació de garantir un servei als seus clients”. Entre els suports al manifest hi consten els de l’Associació de Veïns del Besòs, la Fundació Ateneu Sant Roc, Sant Roc Som Badalona, Enginyeria Sense Fronteres, el Grup És l’Hora o Irídia.

Indignació general

Els talls en plena onada de fred han despertat la indignació de moltes veus en els últims dies. Dimarts, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar per carta a Endesa, a la Generalitat i a l’Estat una resposta “urgent” davant dels talls de subministrament i una reunió immediata amb el president de l’elèctrica, Juan Sánchez Calero. Alhora, l’Ajuntament de Terrassa i el de Sabadell emprendran accions legals pels talls a diversos barris i han habilitat un dispositiu per acompanyar la ciutadania en la tramitació de reclamacions. Amb un altre to, Xavier Garcia Albiol, alcalde de Badalona, es va comprometre ahir a combatre els talls de llum a Sant Roc, que atribueix al fet que molts pisos tenen la llum punxada per a plantacions il·legals de marihuana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia