Societat

opinió

Ses Majestats i una arribada a Girona en una situació extremadament complexa

Cada any, organitzar l’arribada i l’estada de Ses Majestats a la ciutat de Girona és una tasca feta per molts voluntaris i que no és gens fàcil, però si a això li sumes la situació tan complexa actual, encara la fa més difícil. Melcior, Gaspar i Baltasar van visitar casa nostra en una maleïda pandèmia on tot es fa més escabrós. Els probablement mesos més complicats en la història recent, no només de la nostra ciutat i del nostre país, sinó de tot arreu, han estat els que hem viscut aquest 2020. Les vides de molta gent s’han vist afectades emocionalment i econòmicament: una malaltia desconeguda que generava neguit i por, la innecessària pèrdua de moltes persones estimades a qui no els hi podíem dir l’últim adéu, un futur extremadament incert i les repercussions econòmiques inevitables d’aquelles decisions preses amb la voluntat de prioritzar el sistema sanitari i protegir així la salut de la gent.

En aquesta situació complexa, des de la Confraria de Jesús Crucificat–Manaies de Girona, encarregats de gestionar la logística de l’arribada dels Tres Reis d’Orient a la ciutat, vam rebre el primer contacte de Ses Majestats, els quals volien saber les possibilitats existents per transmetre aquest any també la seva màgia tan especial. La seva prioritat era doble: arribar als infants de Girona de la manera més propera possible i fer-ho preservant la salut de tothom, així com la situació sanitària del municipi. La majestuositat de la Cavalcada de cada dia 5 de gener no era viable, pel qual calia trobar una alternativa que agradés a la màxima quantitat de persones possible.

La ciutat de Barcelona va anunciar aviat que la seva voluntat era rebre a Ses Majestat organitzant una posició estàtica on els nens i nenes podrien visitar-los, fent que molts municipis també escollissin aquesta opció. Però valorant la possibilitat amb els Reis Mags, vam considerar que per a Girona es podia oferir una cosa diferent. Sobre la taula hi havia alguns motius: a aquella alçada la situació era molt incerta i ningú podia tenir clar que aquesta forma de rebre a Ses Majestats es permetés i no quedés suspesa en el darrer moment deixant sense alternativa a la mainada de Girona per veure els Tres Reis -cal recordar que el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) no es va pronunciar fins a escassos dies abans del dia 5 de gener-; malgrat una bona organització, aquesta acció podia provocar un efecte crida que generés una certa aglomeració en un únic punt de la ciutat i, per últim, dubtàvem que hi hagués el temps suficient perquè els més de 7.000 nens i nenes menors de 7 anys -i un acompanyant- els poguessin visitar, provocant que alguns menuts es perdessin la possibilitat de veure a Ses Majestats. Que succeís això era impensable i hagués estat imperdonable.

Amb la complicitat de l’Ajuntament de Girona, de la regidoria de Cultura, de Protecció Civil i de la Policia Municipal i amb tot el comentat sobre la taula, es va començar a treballar amb l’organització d’un gran nombre d’activitats que fessin que l’essència de Melcior, Gaspar i Baltasar arribés a cadascun dels nens i nenes de Girona fos quina fos la situació sanitària el dia 5 de gener. També, es perseguia la voluntat de fer arribar aquesta essència a tots els barris de la ciutat i evitar al màxim les concentracions de persones. Calia que tothom pogués gaudir amb tranquil·litat i seguretat de la màgia d’aquells dies, i així, en el dia d’avui, considerem que va passar veient com es reflectia la il·lusió en els ulls dels infants quan tenien davant als Patges Reials.

Una de les primeres accions que Ses Majestats tenien preparades per als més petits, va començar amb l’enviament des d’Orient de diferents explicacions sobre els personatges de les comitives, retallables i així com cartes personalitzades dels Tres Reis per als més de 7.000 nens i nenes de P3 a 4t de primària de les escoles de Girona. Molts centres i docents van ser el vincle necessari perquè els menuts comencessin a gaudir de l’esperit màgic, pel qual cal agrair-los la seva complicitat.

Situant-nos el 28 de desembre, 15 bústies Reials es van repartir per tots els barris de la ciutat durant 8 dies. Custodiades per Patges Reials -un dels nostres neguits era que no es pogués avançar aquesta comitiva- els infants van poder enviar les seves cartes a Orient i entregar els xumets, si així ho desitjaven, malgrat les dificultats del moment.

Durant aquells dies, la il·luminació de la façana de la Catedral de Girona amb l’Estrella d’Orient,

així com la del campanar, va ser un espectacle estètic impressionant amb molt bona acceptació. Les fotografies corrien per les xarxes. L’acció que va començar el 2 de gener i que anteriorment no s’havia realitzat mai era la referència que marcava el camí a les comitives per arribar a Girona, però també era un homenatge a Melcior amb el color vermell, Gaspar amb el color blau i Baltasar amb el color ocre. Finalment l’últim dia es va projectar al campanar el color verd per representar l’esperança en aquest any nou que comencem.

El dia màgic, el dia més esperat per als més petits, ja arribava. Ses Majestats, els Patges Reials, la Confraria i la resta d’entitats que van participar, estàvem preparats per escampar la il·lusió a tota la ciutat. Però per altra banda, érem conscients que havia calgut prendre una decisió controvertida i que generava neguit a la població: no difondre les ubicacions ni les hores de les actuacions. La decisió, molt consensuada, es va prendre per preservar la salut de la ciutat evitant desplaçaments i concentracions en aquells llocs i hores en les quals s’hagués anunciat una acció. Finalment van ser més de 300 les aparicions a tots els barris de la ciutat. Aquestes accions eren curtes i espontànies per també evitar la concentració dels ciutadans.

Aquell mateix matí, totes les persones que van col·laborar amb Ses Majestats, van passar un test d’antígens. Internament a l’organització això ens donava seguretat, però calia sempre procurar respectar cadascuna de les mesures sanitàries pertinents, així com que ho fes la població. I aquesta és la sensació que a nosaltres i a Ses Majestats els ha quedat pel qual cal fer un gran agraïment a l’excel·lent comportament de la ciutadania que va respectar les distàncies, evitar el contacte i fer realitat que les Comitives Reials poguessin portar la il·lusió a Girona amb total seguretat.

Al vespre, hi havia un dels plats forts de la jornada, l’arribada de Ses Majestats a la ciutat enregistrada i difosa per TV Girona. Molts municipis van decidir també recorre a la televisió. Per nosaltres, però, era una alternativa que no podia ser l’única del dia ni de les jornades anteriors. No obstant això, teníem clar que era primordial fer-la perquè ens generava la seguretat i la tranquil·litat que fos quina fos la situació el dia 5 s’acabaria arribant a totes les llars i especialment era vital fer-ho perquè aquells menuts que lamentablement per la raó que fos no haguessin pogut abandonar la seva residència durant el dia, com pot ser per complir amb una pertinent quarantena, també podrien veure als Patges Reials i Ses Majestats.

El Campament Reial es va vestir de gal·la per rebre els actes habituals de la cavalcada i en acabar els nens i nenes de Girona van poder donar-los-hi la benvinguda a Ses Majestats amb els seus fanalets encesos i cantant als quatre vents la cançó dels Tres Reis. Per les Comitives Reials començava la feixuga tasca de repartir els regals que l’endemà al matí provocaria alegrarien els infants -bé, a la majoria-. Per remarcar-ho de forma espectacular, i posar èmfasi en el fet que ja era l’hora perquè els nens i nenes anessin a dormir es va decidir fer servir una anella de focs a la ciutat.

Des de la Confraria no dubtem que alguna cosa es podia haver fet diferent i lamentem no haver pogut complaure a tothom malgrat la diversitat d’opinions i creences de la ciutadania. No obstant això, sabem que el treball realitzat i cada decisió va ser debatuda amb profunditat i presa de forma consensuada amb l’objectiu d’aconseguir la màxima acceptació popular. En aquest treball ocult, aquest any més complex que mai, a més de Ses Majestats sempre hi ha una gran quantitat de voluntaris, qui van fer possibles totes les accions, fet pel qual cal agrair-los infinitament el seu treball altruista, així com, de nou, pel comportament que va tenir la ciutadania perquè es pogués desenvolupar la jornada amb seguretat i els veritables protagonistes del dia, els més petits, poguessin gaudir-lo.

Visca Ses Majestats!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia