Salut

Un antiviral produït per un laboratori espanyol redueix un 99% la càrrega de covid

La farmacèutica PharmaMar i investigadors francesos i nord-americans han publicat l’estudi a la revista ‘Science’

La revista ‘Science’ ha publicat aquest dimarts la descoberta dels importants afectes d’un antiviral contra la covid, que rebaixa la seva càrrega viral un 99%. Es tracta de la plitidepsina, produït per la companyia farmacèutica amb seu a Madrid PharmaMar. Aquest antiviral ataca la proteïna de l’hoste eEF1A. Segons els investigadors, es tracta del compost més potent trobat fins ara contra el SARS-CoV-2, i es podria començar a provar en assajos clínics.

Aquesta publicació ha estat fruit de la col·laboració entre PharmaMar i els laboratoris de Kris White, Adolfo García-Sastre i Thomas Zwaka, en els departaments de Microbiologia i de Biologia Cel·lular, Regenerativa i del Desenvolupament, a la Icahn School of Medicine; de Kevan Shokat i Nevan Krogan, a l’Institut de Biociències Quantitatives de la Universitat de Califòrnia San Francisco, i de Marco Vignuzzi a l’Institut Pasteur de París. L’article relata que “l’activitat antiviral de plitidepsina contra la SARS-CoV-2 es produeix mitjançant la inhibició de la coneguda diana eEF1A” i afegeix que plitidepsina in vitro va demostrar una forta potència antiviral, en comparació amb altres antivirals contra la SARS-CoV -2, amb una toxicitat limitada.

En dos models animals diferents d’infecció per SARS-CoV-2 l’assaig va demostrar la reducció de la replicació viral, cosa que va resultar en una disminució del 99% de les càrregues virals en el pulmó dels animals tractats amb plitidepsina. El document també afirma que, tot i que la toxicitat és una preocupació en qualsevol antiviral dirigit a una proteïna de la cèl·lula humana, el perfil de seguretat de plitidepsina està ben establert en humans i, que les dosis ben tolerades de plitidepsina utilitzades en l’assaig clínic covid-19, són significativament més baixes que les utilitzades en aquests experiments. La publicació conclou que plitidepsina actua bloquejant la proteïna eEF1A, present en les cèl·lules humanes, i que és utilitzada pel SARS-CoV-2 per reproduir-se i infectar altres cèl·lules. Aquest mecanisme culmina en una eficàcia antiviral in vivo.

“Creiem que les nostres dades i els resultats positius inicials de l’assaig clínic de PharmaMar suggereixen que la plitidepsina hauria de considerar-se seriosament per ampliar els assajos clínics per al tractament de covid-19”, afirmen els investigadors. Aquest grup d’investigadors, ara conegut com QBI Coronavirus Research Group (QCRG), van ser els primers a traçar un mapa exhaustiu del genoma de la covid-19 i descobrir que el virus interactua amb 332 proteïnes de les cèl·lules humanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona