Educació

Canvis per reduir els trastorns

El Centre Psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat de Caldes de Malavella redueix en un 97% els trastorns de conducta modificant l’entorn

Els seus usuaris són joves amb discapacitat intel·lectual i autisme

El centre és pioner a aplicar aquest conjunt d’accions

El Centre Psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat de les Germanes Hospitalàries de Caldes de Malavella ha aconseguit reduir en un 97% els trastorns de conducta entre els usuaris amb discapacitat intel·lectual de més complexitat introduint canvis en l’entorn i fent-lo més comprensible, previsible i estructurat. Els residents del centre de Caldes de Malavella són persones molt joves (20 anys de mitjana) que, a més de discapacitat intel·lectual, presenten autisme, i que manifesten de manera habitual “conductes desafiadores”, per la qual cosa són els que “requereixen més suport en l’àmbit residencial”. Amb aquesta nova metodologia –la Teacch–, que el centre aplica des del 2016, s’ha passat de 45 a 1,33 contencions de mitjana anual per resident, i de 5 fàrmacs de rescat a 0,13 per usuari i any. I ara que, a causa de la pandèmia, el centre no ha pogut fer moltes activitats que es duien a terme a l’exterior i de participació en la comunitat, “s’ha pogut gestionar de manera reeixida”. “Gràcies a modificacions introduïdes en l’entorn residencial, s’han pogut gestionar de manera reeixida aquests casos complexos en el terreny de la conducta, també durant una situació tan estressant com el confinament”, assenyala el psicòleg de la unitat residencial del centre, Isaac Riera.

La metodologia Teacch fa molts anys que s’empra en l’àmbit de l’ensenyament. De fet, el Centre Psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat és pioner en l’aplicació d’aquest conjunt d’accions adreçades a modificar l’entorn per ajudar l’usuari a relacionar-se de manera més eficient.

Espai informador

La transformació de l’espai residencial al voltant dels principis de la metodologia Teacch permet crear un entorn generador d’oportunitats sensorials i modulador de la conducta. “Aquests canvis donen possibilitats d’aprenentatge basades en les habilitats de cada usuari, i milloren la seva participació, autonomia i qualitat de vida”, indica Riera.

La idea que regeix aquest mètode és convertir l’entorn en un espai tan informador com sigui possible. Per això, el Centre Psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat disposa de diverses sales on el color és indicatiu de la tasca o dinàmica que s’hi farà, amb la col·locació de diversos elements que ho reforcin. Per exemple, segons explica el psicòleg del centre, a la sala verda, que té una franja d’aquest color a mitja alçària, a més d’un pictograma verd a la porta i alguns objectes importants per a l’activitat també de color verd, es fomenta un entorn de treball independent, és a dir, es promou que la persona executi les tasques de manera autònoma.

En canvi, a la sala vermella, on hi ha una franja vermella a mitja alçària, un panell d’aquest color per fer la programació i una taula vermella, entre d’altres, es promou un entorn de treball en grup. “Aquesta tipologia d’usuaris tenen moltes dificultats per treballar de manera conjunta; per això, aquest espai els proporciona elements que faciliten aquesta funció”, explica el psicòleg. Els residents poden fer activitats similars a les dues sales; allò que les diferencia és l’organització de l’entorn. “Amb aquesta ajuda en l’estructura física i la programació, s’eviten trastorns de conducta com ara l’agitació i l’ansietat”, afirma.

Juntament amb el mètode Teacch, en el cas d’aquells usuaris amb més dificultats de comunicació, s’aplica l’estimulació sensorial les 24 hores del dia, a fi d’ajudar-los, encara més, a entendre millor el que succeeix al seu voltant. Per poder aplicar aquestes eines, es du a terme una anàlisi del perfil sensorial de cada resident per saber quines sensacions li agraden i quines el molesten i dissenyar-li una “dieta sensorial” individualitzada.

Des del 1947

El Centre Psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat, de Caldes de Malavella, es va crear el 1947. És una institució concertada de referència en l’àmbit de l’assistència a les persones amb discapacitat intel·lectual. Està gestionat per la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, que treballa en la cura especialitzada, l’assistència integral i la reinserció social de persones amb malaltia mental, discapacitat intel·lectual i altres malalties, amb preferència per les persones més vulnerables, segons les necessitats de cada moment i de cada lloc. Actualment, l’acció hospitalària és present en 27 països, amb més de 350 centres.

LA FRASE

Amb aquesta ajuda en l’estructura física i en la programació, s’eviten trastorns de conducta
Isaac Riera
psicòleg del CENTRE Mare de Déu de Montserrat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia