Societat

Un 57% dels barcelonins, exposats a un excés de soroll

El trànsit és la principal font de contaminació acústica

60.000 ciutadans tenen trastorn de la son

Una de les poques coses bones que va portar el confinament va ser la reducció quasi total de la contaminació acústica a les grans ciutats com per exemple Barcelona. Amb la recuperació de l’activitat, i sobretot el retorn del trànsit, la capital catalana ha recuperat els nivells de contaminació acústica habituals fins al punt que, segons l’últim mapa sonor de la ciutat, un 57% dels barcelonins suporten molt més soroll del que l’Organització Mundial de la Salut considera tolerable.

Aquest llindar de tolerància se situa en 53 dB Lden i a Barcelona es dona la circumstància que un 27% de la seva població està exposada a nivells molt per sobre d’aquest llindar, 65 dB Lden o més.

Els veïns que suporten aquest soroll tan elevat experimenten un deteriorament de la salut amb afectacions emocionals, psicològiques i socials. També hi ha el trastorn greu de la son i, fins i tot, mortalitat per malaltia cardiovascular. Del primer grup, amb afectacions emocionals i psicològiques, es calcula que hi ha uns 210.000 barcelonins, mentre que són 60.000 els que tenen dificultats per dormir i unes 4 persones a l’any moren per culpa de malalties coronàries provocades per l’excés de soroll. Carrers com ara la Gran Via, la plaça Universitat, Aragó, Diagonal, Via Laietana i les rondes són els més castigats.

La principal causa de la contaminació acústica continua sent el trànsit de vehicles, motiu pel qual des de l’Ajuntament s’han plantejat diverses mesures destinades a reduir-ne el volum i la velocitat. La velocitat a 30 km/h es va imposant en molts carrers de la ciutat, una mesura acompanyada del programa de superilles, que vol ordenar el trànsit al districte de l’Eixample.

L’altre gran problema sonor és el de l’oci nocturn. En el cas dels concerts al carrer es posaran limitadors acústics per controlar l’emissió de sons. També es posaran als locals d’oci nocturn, avui encara tancats per la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT