Societat

L’Hospital del Mar lidera un assaig internacional d’una sonda per detectar el gangli sentinella en pacients amb càncer de pròstata

Participen en l’estudi centres d’Alemanya, França, el Regne Unit, Holanda i Bèlgica

L’Hospital del Mar coordina un assaig clínic internacional per validar la utilitat i funcionament d’una nova sonda per localitzar el gangli sentinella en pacients amb càncer de pròstata.

Es tracta d’una sonda flexible miniaturitzada per millorar la detecció del marcador, una molècula radioactiva, que s’injecta al pacient per localitzar el primer gangli al qual drena el tumor.

En ser flexible, s’adapta millor a l’anatomia del pacient que les actuals, que són rígides. En l’assaig hi participen cinc hospitals més, d’Alemanya, França, el Regne Unit, Holanda i Bèlgica.

El centre català és expert en la tècnica del gangli sentinella a nivell estatal per a càncer de pròstata, el tumor més freqüent entre els homes.

Els serveis d’Urologia i de Medicina Nuclear i Radiologia de l’Hospital del Mar col·laboren amb l’empresa britànica Lightpoint Medical en el desenvolupament de la tecnologia SENSEI®.

Es tracta d’una sonda amb un cable que s’introdueix a la cavitat abdominal del pacient i que es pot manipular amb l’instrumental habitual.

“L’avantatge és que incrementem les possibilitats de detectar el gangli sentinella, en adaptar-se millor a l’anatomia del pacient que les actuals sondes rígides”, destaca el coordinador de l’estudi, el doctor Lluís Fumadó, metge adjunt del Servei d’Urologia i investigador del Grup de recerca en càncer genitourinari de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

“Aquesta tecnologia promet un avenç significatiu en el tractament del càncer de pròstata”, afegeix.

L’equip de cirurgia urològica del Mar ha realitzat amb èxit la primera operació de les 54 que formen part de l’assaig clínic.

El sistema s’assajarà en cinc hospitals més d’Europa i s’utilitzaran diverses tècniques quirúrgiques, com la cirurgia oberta, la robòtica i la laparoscòpia.

De moment, la intenció dels dissenyadors és utilitzar-la en càncer de pròstata, però consideren que es podrà aplicar a altres tipus de càncer, com el de pulmó, còlon i recte i tumors ginecològics.

La tècnica del gangli sentinella

La tècnica del gangli sentinella, que ja s’utilitza en la cirurgia d’altres tumors -com el melanoma, el càncer de mama, tumors de cavitat oral, de penis i ginecològics-, consisteix a injectar una molècula radioactiva o un colorant al tumor.

Aquest element drena cap als ganglis limfàtics i així es pot detectar el primer gangli de drenatge del tumor, l’anomenat sentinella, el que té més probabilitats d’haver rebut cèl·lules tumorals.

Aquest gangli s’extreu i s’analitza al Servei d’Anatomia Patològica per determinar si hi ha cèl·lules tumorals. En cas que n’hi hagi, es procedeix a extirpar tots els ganglis (limfadenectomia) per evitar que s’estenguin a altres parts del cos.

El cap del Servei d’Urologia de l’Hospital del Mar, El doctor Lluís Cecchini, assegura que la limfadenectomia pèlvica en la cirurgia del càncer de pròstata és “indispensable per la bona estadificació del tumor i pot ser tractament en aquells casos amb metàstasis ganglionars úniques”.

Extirpar tots els ganglis pot ocasionar lesions vasculars, nervioses o limfedema (l’acumulació de líquid limfàtic a les extremitats i/o a la panxa, que provoca inflamació, dolor i pèrdua de mobilitat) d’extremitats inferiors o escrotal.

“Optimitzar-ne l’ús i fer-la més limitada al gangli sentinella pot evitar molts d’aquests problemes i alhora reduir el temps quirúrgic”, destaca el doctor Cecchini.

En els casos en els quals el gangli sentinella no presenta cèl·lules tumorals, es pot evitar la limfadenectomia. En casos concrets com el melanoma o el càncer de mama, es limiten així les complicacions quirúrgiques, es millora el postoperatori i s’evita l’aparició del limfedema.

En el cas del càncer de pròstata, estudis com l’actual i d’altres en curs investiguen aquesta possibilitat per assolir una cirurgia menys agressiva i més personalitzada.

Es calcula que, a Catalunya, un de cada sis homes podria acabar desenvolupant un càncer de pròstata. El 2018, es van diagnosticar 4.271 casos nous i la incidència creix cada any, ja que és un tumor molt associat a l’edat.

Malgrat tot, en la majoria dels casos és un tumor de progressió lenta, amb una supervivència del 84% al cap de cinc anys, segons dades del Pla Director d’Oncologia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA