Societat

Els secrets de la muntanya de sal

El Parc Natural de la Muntanya de Sal de Cardona és un lloc d’una espectacularitat geològica i d’un interès històric únics i incomparables

Durant anys, aquest espai va ser una de les mines de sal potàssica més importants del món, la mina Nieves
Observarem en tota la seva esplendor els plegaments i les vetes del jaciment i la diversitat de minerals

La Muntanya de Sal és un fenomen natural únic al món que creix a mesura que la pluja l’erosiona. Els seus 120 metres són només la punta d’un enorme diapir (intrusió resultant de la remuntada de roques més lleugeres a través de roques més denses) de prop de dos quilòmetres de profunditat.

Durant anys, aquest espai va ser una de les mines de sal potàssica més importants del món, la mina Nieves. Avui, el vell recinte miner s’ha reconvertit en el Parc Cultural de la Muntanya de Sal, un gran equipament cultural que pretén divulgar la importància de la sal, l’excepcionalitat geològica del jaciment i l’aprofitament que l’home ha fet d’aquest recurs durant segles.

La visita guiada ens endinsarà a l’interior de les galeries de la Muntanya de Sal, obertes des del 1997. Observarem en tota la seva esplendor i espectacularitat els diferents plegaments i vetes del jaciment i la diversitat de minerals. Un lloc únic al món!

Un passeig per les antigues instal·lacions mineres sota la imponent imatge del castellet de l’antic pou d’extracció del mineral, Maria Teresa, ens portarà a l’àrea museogràfica, un espai obert que explica la història de l’explotació de les sals, la geologia, la mineralogia i la botànica d’aquest espai d’interès natural, la Vall Salina de Cardona. Podrem entrar a l’edifici de màquines del pou miner, una veritable joia de l’arqueologia industrial. Al soterrani trobarem una exposició fotogràfica. L’antiga fusteria i taller mecànic són avui l’espai que acull el Centre d’Artesania de la Sal i l’exposició Memòria de les Dones de les Colònies Mineres. Alhora hi trobarem l’espai de La Cafeteria i una terrassa exterior. A la recepció ens espera La Botigueta, amb un ampli assortiment de productes i bibliografia sobre Cardona.

El secret del ‘Liber Salis’

Una altra manera de visitar l’espai és el Projecte Alquímia: el secret del Liber Salis, una visita teatralitzada per deixar volar la imaginació. Els germans Bartomeu, la Carlota i en Tomeu, són científics exploradors. Són descendents d’en Guillem Bartomeu, alquimista medieval del segle XV, autor del Liber Salis, el llibre de la sal, on va recollir tots els seus coneixements sobre la muntanya i també el seu gran secret. Han passat segles i ara un dels germans Bartomeu ens proposa acompanyar-lo en la fase final del Projecte Alquímia: la troballa d’un nou mineral, una pedra que canviarà la història de la humanitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona