Societat

Revetlla amb limitacions a les platges metropolitanes

Barcelona tindrà les platges obertes, però restringirà l’accés a la Barceloneta i l’aparcament a tot el litoral

Les platges del nord seran accessibles, mentre que al Baix Llobregat es tancaran per seguretat

Els municipis metropolitans han aplicat una disparitat de criteris a l’hora de permetre la celebració de la revetlla de Sant Joan a les platges, tot i que coincideixen a l’hora de prohibir l’encesa de fogueres, l’entrada de begudes alcohòliques, tendes de campanya i aparells musicals. Les del nord de Barcelona, incloses les del Maresme, estaran obertes –excepte la platja del Litoral de Sant Adrià, tancada des de finals de maig per contaminació a la sorra–, tot i que amb limitacions per accedir-hi amb cotxe. Les del Baix Llobregat, en canvi, estaran tancades i només s’hi permetrà l’entrada de residents i clients de les guinguetes per evitar aglomeracions. A Barcelona ciutat estaran obertes, però es prohibirà l’aparcament d’autocaravanes i de vehicles que es puguin usar per acampar a tota la façana litoral. Es controlarà la presència de vehicles que puguin servir com a magatzem de begudes i d’equipaments per fer festes no autoritzades, i es restringirà l’accés a la platja de la Barceloneta per evitar molèsties als veïns. Només s’hi podrà entrar pels extrems: l’hospital del Mar i el Club de Natació Atlètic Barceloneta.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va advertir ahir que “una cosa és celebrar la revetlla i una altra és el descontrol”. “No permetrem el descontrol a les platges de Barcelona.” La batllessa va admetre que està havent-hi “abusos” i “mals usos” que cal corregir, especialment a les del barri de la Barceloneta. I va avisar que no està disposada a permetre “platges plenes d’escombraries” com les que es veuen els últims dies ni el “soroll al carrer” a les nits, que impedeix “el descans dels veïns que necessiten dormir a tota la ciutat, i en particular a la Barceloneta”. L’Ajuntament ha preparat un dispositiu de 350 agents de la Guàrdia Urbana desplegats per la ciutat, 150 més de l’habitual, i el reforç estarà destinat a la platja. Al litoral no s’hi podrà accedir amb begudes alcohòliques, però sí comprar-ne a les guinguetes de la platja, obertes fins a les 3.30 h. A partir de les sis del matí es començaran a netejar les platges, amb un dispositiu format per 1.287 persones i 637 vehicles –429 treballadors i 122 vehicles seran extraordinaris–. Els Bombers de Barcelona també augmentaran les dotacions i es prestarà especial atenció a la zona forestal.

A Badalona es mantindran també les platges obertes, però es tancarà l’accés en vehicle a la façana marítima. L’objectiu és promoure un ús cívic de la platja, possibilitar l’ús de la platja demà al matí i facilitar la retirada dels residus. Per segon any consecutiu el servei de neteja es mantindrà reforçat durant quatre dies, a qualsevol punt que ho requereixi després de la revetlla.

Al Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels la decisió ha estat una altra. Els quatre ajuntaments han manifestat que seguiran les recomanacions del Procicat per evitar aglomeracions i regularan l’accés a les seves platges, on no es podrà celebrar la revetlla. Només hi podran accedir els residents als barris marítims i els clients dels restaurants, on es controlaran els aforaments. L’Ajuntament de Viladecans així ho indicarà als aparcaments de la Murtra i el Remolar i al camí per a vianants i ciclistes del Remolar.

A Gavà es tancarà l’accés de les 8 del vespre a les 8 del matí –també es farà en la revetlla de Sant Pere, la festa major del municipi– i la Policia Municipal establirà un control per vigilar els accessos i el compliment d’horaris i aforaments de les guinguetes. Al Prat també es tancaran els accessos a partir de les 8 del vespre. A Castelldefels només els veïns podran accedir a tota l’extensió litoral, inclòs el tram de les Botigues de Sitges. També ho podran fer els clients dels establiments de restauració. Diverses guinguetes han anunciat que no obriran la nit de Sant Joan per evitar aglomeracions a la platja.

El metro i el tramvia funcionaran durant tota la nit

Rosa M. Bravo

El metro i el tramvia obriran durant tota la nit, el que suposarà un funcionament ininterromput de 43 hores, que no es veia des d’abans de la pandèmia. La línia 4, la més propera al litoral, serà reforçada amb freqüències de pas de fins a vuit minuts. Ferrocarrils de la Generalitat prestarà el servei habitual de vigília de festiu, fins a les dues de la matinada, i rodalies tindrà l’horari habitual amb places addicionals en les línies en què es preveu un augment de la demanda. El Nitbus de l’AMB es reforçarà en les línies N28 i N9, mentre que els de la Generalitat mantindran l’oferta al 100%. Els autobusos urbans no variaran el seu horari habitual.

Els operadors han previst també un reforç de personal en trens i estacions per atendre l’afluència d’usuaris que es desplaçaran en transport públic, especialment a zones de platja i al centre de la ciutat, i recorden la necessitat de respectar les mesures de protecció per la Covid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia