Societat

Regularan l’accés de vehicles a la vall de Sau i caldrà reservar l’aparcament al pantà a partir del 20 de juliol

Els conductors que vulguin accedir a l’àrea de lleure hauran de pagar 5 euros per vehicle i 2 euros per moto

Prova pilot per regular l’accés de vehicles a la vall de Sau a partir del 20 de juliol i fins al 12 de setembre. Tots els usuaris hauran de reservar obligatòriament l’aparcament per accedir a l’àrea de lleure del pantà, situada a la riba esquerra.

El control d’accés estarà situat a l’entrada de la presa del pantà i les reserves i el pagament es faran telemàticament fins al mateix dia de l’estada i sempre que hi hagi places disponibles. El cost per vehicle seran 5 euros al dia.

Aquest indret forma part de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i, tal com ja s’ha fet a altres punts del territori, es vol garantir la seguretat d’usuaris i residents i vetllar per la conservació del patrimoni natural de la zona.

L’impulsa la Diputació de Barcelona juntament amb l’Ajuntament de Vilanova de Sau i del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Les restriccions afectaran ambdues ribes del pantà.

Consisteixen en un sistema de reserva prèvia per les places d’aparcament de l’àrea d’esplai del pantà de Sau, d’una millor senyalització i d’un reforç de la informació amb un personal d’informació específic a la presa de Sau i a l’àrea d’esplai, així com una normativa específica per a tots els usuaris de l’espai natural.

L’àrea d’esplai del pantà de Sau, per la seva singularitat i per la seva situació geogràfica, concentra actualment un elevat nombre de visitants durant bona part de caps de setmana, dies festius i temporada d’estiu. Un fet que comporta problemes de conservació de l’entorn.

El preu de l’aparcament és de cinc euros per cotxe, mentre que les motos hauran de pagar dos euros. Els diners recaptats dels tiquets aniran íntegrament destinats a cobrir el cost de dos informadors ambientals i dels serveis oferts a l’àrea d’esplai del pantà de Sau, a més de fer accions per mantenir i conservar aquest espai natural protegit.

Per altra banda, també quedarà restringit als veïns de la zona l’accés motoritzat del camí que va des de la N-141d a la BV-5213 al seu pas per Can Mateu i fins al coll de Terrades, on també es reforçarà amb personal d’informació els dies de més afluència.

El projecte s’anirà ajustant d’acord amb les incidències que vagin sorgint durant aquesta primera temporada d’estiu i, un cop finalitzada, es farà una avaluació del seu funcionament per tal de decidir si se li dona continuïtat en les èpoques de màxima afluència.

La resta de dies de l’any es permetrà l’accés a tots els vehicles que ho desitgin, tot i que seguirà prohibida la pernoctació i l’accés d’autocaravanes a l’àrea d’esplai del pantà de Sau.

Més usuaris durant la pandèmia

L’anàlisi de les dades recollides en relació a la freqüentació d’usuaris dels darrers anys ha mostrat un increment considerable dels visitants als entorns del pantà de Sau.

Concretament, al 2020, tot i el període de confinament per la pandèmia, el nombre de visitants va ser un 39% superior respecte el 2019.

Si es comparen només les dades del període d’estiu, entre els mesos de juliol, i setembre, l’increment de visitants del 2020 respecte el 2019 va ser del 100%. Aquesta tendència a l’alça s’ha mantingut durant el primer semestre de 2021.

Aquest creixement de visitants està provocant diversos efectes directes i indirectes sobre aquest espai. Principalment problemes de seguretat ciutadana, degradació de l’entorn, molèsties als residents, pèrdua de valor del territori com a destinació d’ecoturisme, insatisfacció en la visita i despesa econòmica lligada al manteniment dels serveis oferts.

D’acord amb aquesta diagnosi, el Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona va iniciar a principis d’any un treball d’avaluació de la percepció, necessitats i demandes de les persones que viuen, treballen i visiten la vall de Sau, amb la intenció d’elaborar una proposta de millora consensuada amb el territori.

Així, s’ha interpel·lat als visitants mitjançant la realització d’enquestes a l’àrea d’esplai del pantà de Sau, entrevistes presencials als residents i a les administracions com ajuntaments, Agència Catalana de l’Aigua i Consell Comarcal, equips d’emergència com Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i Bombers, així com a les empreses de la zona.

Tots els col·lectius han coincidit en la necessitat de regulació dels accessos i del pagament d’una ecotaxa per tal de millorar i fer el manteniment dels serveis pels usuaris.

Per aquest motiu, s’ha posat en funcionament aquesta prova pilot que té per objectius ordenar i regular l’accés de vehicles, evitar massificacions, afavorir la seguretat civil i l’accés als serveis d’emergència, a més de preservar el paisatge, la natura, l’entorn i el patrimoni.

Amb aquestes mesures també s’evita l’aparcament en àrees no permeses així com l’acampada i la pernoctació a tota la zona de la riba del pantà de Sau. També s’estableix un aforament màxim de vehicles mitjançant un sistema de reserva prèvia i el control d’accés a tot l’espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera