Societat

Els nouvinguts són clau per a la Garrotxa

El gruix de la població d’origen estranger és essencial per mantenir l’actual estructura i els serveis

L’increment de població de nacionalitat estrangera ha tornat a ser el motor del creixement demogràfic a la Garrotxa i, segons el director del Consorci de Salut Pública i Medi Ambient i coordinador de l’Observatori per al Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa, Francesc Canalias, el gruix de població nouvinguda és essencial per al manteniment de l’actual estructura econòmica i de serveis de la comarca.

La Garrotxa ha assolit un nou màxim de població amb 58.620 habitants, gràcies a un creixement demogràfic de l’1,8%, superior al del conjunt de Catalunya (1,4%). Malgrat que aquest creixement és inferior al de l’any passat, l’augment de població de nacionalitat estrangera (10,7%) ha tornat a ser el motor del creixement demogràfic de la comarca. Segons les dades de l’Observatori, la Garrotxa ha crescut en deu anys un 5,7% en nombre d’habitants, amb 3.181 nous habitants. La comarca representa el 7,49% de la població gironina i el 0,75% de la de Catalunya.

La població d’origen estranger a Olot és el 21,7% del total; a la Garrotxa és el 16,7%, molt similar a la mitjana de Catalunya, que és del 16,2%. A la comarca, hi ha persones de 106 nacionalitats i es parlen 58 llengües, tot i que el 60% dels nouvinguts parlen panjabi, castellà, àrab, xinès o romanès. Un total de 503 persones nouvingudes aprenen català amb cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística, un 76,7% dels quals de nivells inicial i bàsic.

Envelliment alt

La taxa d’envelliment de la Garrotxa tendeix a convergir amb els nivells d’envelliment del conjunt de Catalunya, tot i que continua estant per sobre. Segons les dades de l’Observatori, un 4,5% de la població té més de 85 anys i dues de cada tres persones de més de 85 anys són dones.

Quant a les dades més generals, la densitat de població de la comarca és de 79,8 habitants per quilòmetre quadrat i els habitants es concentren sobretot a Olot i als municipis de la rodalia. Olot té 35.926 habitants; Sant Joan les Fonts, 3.044; Besalú, 2.487, i les Preses, 1.855, per esmentar els cinc primers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia