Ciència

Estudi de la UdG per analitzar els plàstics en el sector turístic

La por al contagi ha disparat l’ús de guants, bates, altres equips de protecció individual, envasos i bosses

La Universitat de Girona (UdG) ha participat en un estudi internacional sobre els plàstics d’un sol ús en el sector dels viatges i el turisme. S’hi destaca la importància de conscienciar de la necessitat de classificar aquests productes de plàstic.

Una de les dades rellevants d’aquest estudi, liderat per les organitzacions internacional World Travel & Tourism Council (WTTC) i United Nations Environment Programme (UNEP), és que la por al contagi ha disparat l’ús de guants, bates, altres equips de protecció individual, envasos i bosses. Una altra de les conclusions de l’estudi és que calen solucions globals per atendre les preocupacions corporatives sobre els productes de plàstic d’un sol ús. El document té com a objectiu donar suport a la presa de decisions informades per fer la transició a alternatives sostenibles.

Per l’investigador de la UdG Dani Blasco, “la pandèmia ha accelerat l’agenda de sostenibilitat i s’espera que, en un futur pròxim, les empreses continuïn reduint els residus de productes plàstics d’un sol ús i impulsin la circularitat per protegir la humanitat i el planeta”, i afegeix en to esperançador: “Aquest informe deixa clar que cada vegada els consumidors prenen decisions de manera més conscient i donen suport a les iniciatives de sostenibilitat de les empreses”, assegura.

L’informe és un primer pas per classificar els plàstics i identificar els que tenen un major impacte ambiental, i proporcionar recomanacions pràctiques i estratègiques a empreses i responsables polítics. En aquest sentit, es pretén ajudar els grups d’interès a prendre mesures col·lectives cap a “accions i polítiques coordinades que impulsin un canvi cap a models de reducció i reutilització, d’acord amb els principis de circularitat”. Segons l’informe, calen solucions globals per atendre les preocupacions corporatives sobre aquests productes plàstics.La entrada en vigor la directiva que prohibeix a Europa alguns d’aquests productes no es trasllada a tot arreu per igual. A més, l’increment de la fabricació de plàstic per produir material d’usar i llençar ha estat una greu conseqüència de la pandèmia de la Covid-19.L’estudi ha estat impulsat des de les organitzacions internacional World Travel & Tourism Council (WTTC) i United Nations Environment Programme (UNEP) han impulsat l’informe Rethinking single-use plastic products in travel and tourism sobre aquesta problemàtica, concretament, en l’àmbit del turisme. Un equip científic de la UdG hi ha contribuït des de disciplines diferents i ha aportat la recerca prèvia per centrar la qüestió i elaborar les conclusions. Aquest equip ha estat format per membres del grup de recerca en Xarxes organitzatives, innovació i desenvolupament d’estratègies i productes turístics i del Campus Turisme, Jordi Juárez, Dani Blasco i Jaume Guia; l’investigador del Grup de Recerca LEPAMAP-PRODIS i del Campus Compòsits, Marc Delgado-Aguilar; i les científiques del Grup de Recerca Medi Ambient i Tecnologies de la Informació Geogràfica i del Campus Aigua, Anna Ribas, Ariadna Gabarda-Mallorquí i Laura Amorós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia