Ciència

Descoberta d’un nou sistema multiplanetari

En la recerca, hi ha participat l’Observatori Astronòmic d’Albanyà, que fa dos anys que col·labora amb la NASA

L’Observatori Astronòmic d’Albanyà ha descobert un sistema multiplanetari que conté una super-Terra i dos sub-Neptuns. La troballa arriba quan fa dos anys de la incorporació d’aquest centre gironí a l’equip TESS SG1 de la NASA, que té com a missió escombrar el cel a la recerca de senyals coincidents amb possibles exoplanetes transitants. El descobriment, en el sistema TOI-17492, consta de tres planetes que orbiten al voltant d’una estrella nana, de tipus espectral M, a l’entorn local del sistema solar, a una distància de 100 parsecs. El descobriment ha estat coordinat per investigadors de l’Institut Komaba de ciència a Tòquio i també hi han participat altres institucions capdavanteres com ara l’Institut d’Astrofísica de les Canàries i centres amb talent emergent basats en l’astrobiologia.

Segons s’informa en un comunicat, sistemes com aquest que s’ha descobert tenen un interès especial per a telescopis de nova generació que estaran disponibles en un futur immediat, com per exemple el James Webb Space Telescope 3 de la NASA, que entrarà en òrbita aquest octubre. Les dades aportades per aquests telescopis podrien permetre fins i tot comprovar la presència de formes de vida en els planetes estudiats.

Segons el fundador de l’Observatori Astronòmic Albanyà, Pere Guerra, el descobriment demostra que des de Catalunya es fa producció científica de qualitat al més alt nivell: “Aquest descobriment, juntament amb molts altres que ens ha permès la col·laboració amb TESS, ens acosta una miqueta més a l’objectiu de tenir una millor comprensió de la demografia dels sistemes planetaris dins de la Via Làctia, la nostra pròpia galàxia. Esperem que algun d’aquests indrets sigui la confirmació que no estem sols a l’Univers.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia