Societat

Salut, sector a l’alça

Barcelona ha escalat fins a la cinquena posició a Europa en rondes d’inversió en ‘digital health’

La Covid ha fet augmentar l’interès dels inversors pels projectes empresarials més innovadors i disruptius en el sector mèdic

En plena pandèmia, Barcelona ha escalat fins a la cinquena posició en el rànquing de les ciutats europees amb rondes d’inversió més importants en el sector de la salut digital, només al darrere de Londres, Estocolm, Oxford i Berlín. L’any passat, les empreses emergents que fan servir tecnologies com la intel·ligència artificial, la realitat virtual, el big data o la impressió 3D per desenvolupar noves teràpies i solucions mèdiques, van aixecar 34,5 milions d’euros, set vegades més que el 2016. Segons les dades de Biocat, la tendència segueix a l’alça, ja que al juny les companyies de digital health han captat 22 milions d’euros, més del triple que en el mateix període de l’any passat. És només un exemple de la fortalesa d’un sector que, com tots, va patir amb força l’impacte del confinament però que després s’ha beneficiat del nou context, ja que la crisi sanitària de la Covid-19 ha posat de manifest la importància d’invertir en salut i, sobretot, en les empreses més disruptives. L’alça és extensible a la resta d’àrees innovadores del sector: l’any passat el conjunt de les start-ups de casa nostra va captar 226 milions, el doble que el 2018, segons l’últim informe de Biocat i CataloniaBio & HealthTech.

Ecosistema previ

Tant Biocat com CataloniaBio & HealthTech tenen la missió d’impulsar la competitivitat de les empreses més innovadores del sector de la biomedicina i la salut. Les dues entitats remarquen que Catalunya s’ha pogut beneficiar dels impactes positius de la pandèmia, com ara aquest increment de l’interès inversor, perquè ja existia un ecosistema potent i innovador. “Feia anys que es treballava i s’intentava implementar la digitalització al sistema de salut, però tots els canvis generen resistència, sobretot mentre existeix una alternativa”, reflexiona Judit Anido, directora general de CataloniaBio & HealthTech. Continua Anido que el fet que amb el confinament no hi hagués pla B perquè s’havia de teletreballar o utilitzar una eina de telemedicina sí o sí ha estat “l’empenta que el sector necessitava”. La barrera tecnològica s’ha trencat i els usuaris i també els professionals sanitaris han vist que “les eines digitals milloren molts processos, ja que es poden fer servir aplicacions de mòbil per fer seguiment de pacients crònics o intel·ligència artificial i anàlisi massiva de dades per aconseguir un diagnòstic més ràpid i correcte i predir millor l’evolució” d’un determinat malalt.

“Atesa la gran diversitat de respostes dels pacients al virus i els tractaments, la Covid ha plantejat un gran repte per a la medicina personalitzada, de manera que ha accelerat un àmbit que fins ara estava sobretot centrat en el càncer i les malalties cardiovasculars i neurodegeneratives”, remarca Montserrat Daban, directora científica i de relacions internacionals de Biocat. Daban certifica que, en general, la pandèmia ha beneficiat el sector perquè “ha posat en relleu la necessitat de transformar el sistema de salut” i adoptar tecnologies com la intel·ligència artificial, l’anàlisi massiva de dades o el blockchain, tot i que puntualitza que l’alça “no ha estat uniforme”.

Agilitat i flexibilitat

En primer lloc, la directora científica de Biocat destaca que hi ha molts projectes de recerca no vinculats a la Covid que s’han aturat temporalment i moltes línies que s’han hagut de “reajustar”. De tota manera, l’emergència sanitària sí que “ha flexibilitzat moltes regulacions, ha accelerat processos que abans eren molt lents i ha abocat una quantitat de diners enorme cap a l’R+D i la innovació, cosa que està accelerant la transformació digital que ja estava en marxa”.

Avinent fabrica implants personalitzats amb tecnologia 3D i acaba d’inaugurar una planta per desenvolupar noves tecnologies, ja que és un servei que cada cop valoren més els hospitals. GlyCardial està treballant en un nou biomarcador en sang per a la detecció precoç de la isquèmia cardíaca. Nixi for Children aplica la realitat virtual per reduir l’ansietat dels infants que han de ser operats. Xenopat implanta un petit fragment del tumor d’un pacient en ratolins per detectar quin és el millor tractament per a ell. Són quatre de les quinze companyies que formen part de la sèrie d’empreses innovadores en el sector de la salut que estrenem avui. L’especial vol donar valor a les innovacions desenvolupades a casa nostra i també explicar com han viscut els emprenedors la pandèmia.

En el seu informe anual, Biocat i CataloniaBio & HealthTech destaquen les fortaleses del sector català, com ara la qualitat dels seus científics i el seus centres de recerca i el seu esperit emprenedor, però també detecten importants reptes, com ara captar més inversió, tant pública com privada. També cal augmentar la formació en les noves àrees de coneixement que necessita un sector tan innovador i canviant, retenir el talent existent, aconseguir que el sistema adopti les tecnologies locals i afavorir l’escalat del negoci. “Cada setmana es crea a Catalunya una nova empresa de salut, però el 92% de les 1.200 empreses de l’ecosistema són micropimes i pimes, i cal dimensió i solidesa per ser competitius globalment”, resumeix Anido.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia