Societat

El Mediterrani oriental crema

El foc obliga a evacuar més de deu poblacions gregues i ha causat vuit morts a Turquia

El jaciment arqueològic de l’antiga Olímpia se salva de les flames

Atenes endureix les penes contra els crims ambientals

Grècia i Turquia continuen fent front a una onada d’incendis que està arrasant boscos i cases i que ha obligat a evacuar milers de persones. Les flames es propaguen amb rapidesa gràcies al vent i a temperatures que, en molts indrets, ronden els 40 graus.

Els incendis van obligar a evacuar més de deu poblacions gregues com dos suburbis del nord d’Atenes, on el foc va tornar a ressorgir en diversos fronts després d’haver millorat en l’última jornada, i diversos pobles i llogarets propers al jaciment arqueològic de l’antiga Olímpia, el lloc on s’encén la flama dels Jocs Olímpics, que no ha resultat afectat.

El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, va visitar ahir el centre de coordinació d’aquest incendi i va assegurar que tots els ciutadans les cases o els camps dels quals hagin estat destruïts seran indemnitzats. Mitsotakis va lamentar el fet que, malgrat disposar “de més mitjans aeris per càpita que qualsevol altre país, és impossible tenir-los disponibles a tot arreu”.

Mitsotakis va fer una crida per lluitar contra l’emergència climàtica, va instar els escèptics a observar la “crisi ambiental sense precedents” que està vivint Grècia i va assegurar que 2.000 milions d’euros del pla de recuperació europeu es dedicaran a reforçar la Protecció Civil grega.

Mentrestant, la situació als suburbis d’Atenes va tornar a empitjorar en sorgir tres nous focus, que estan cremant algunes àrees forestals que fins ara havien estat salvades de les flames. L’esperança està posada en el fet que els bombers puguin controlar aquests focus ràpidament malgrat les altes temperatures, perquè avui els vents bufaran amb més força. Les flames van sorgir en un rierol sec i molt a prop de l’antiga finca reial de Tatoi que van sobrevolar cinc helicòpters i un hidroavió.

El ministre de Justícia grec, Kostas Tsiaras, va anunciar ahir que ha proposat en el gabinet ministerial un enduriment de les penes perquè els crims ambientals que resultin en la crema de boscos s’estableixin com a delictes greus, castigats amb presó. A més, la fiscalia ha ordenat que s’investiguin les informacions publicades en la premsa sobre la dificultat d’utilitzar mitjans aeris en algunes zones de l’incendi dels suburbis d’Atenes, suposadament a causa de la presència de torres d’alt voltatge en zones residencials, i per esbrinar si el foc va poder ser causat per una espurna en un transformador elèctric.

A Turquia, equips de bombers amb el suport d’hidroavions van aconseguir ahir controlar l’incendi de la central tèrmica de Milas, a la província occidental de Mugla. Les flames van provocar explosions en les línies elèctriques de la central i es tem que si el lignit en els dipòsits es crema s’alliberin enormes quantitats de monòxid de carboni.

Des que van començar els focs, dimecres de la setmana passada, han mort vuit persones, gairebé totes en el virulent focus de Manavgat, a la província d’Antalya.

LES XIFRES

40
graus
de temperatura es registren a moltes localitats de Grècia i de Turquia. El vent ajuda a propagar el foc.
2.000
milions
d’euros del pla de recuperació europeu per a Grècia es destinaran a reforçar la Protecció Civil grega

Cases en flames a Califòrnia

Els incendis no s’aturen a Califòrnia, on el foc ha cremat 566 hectàrees de massa forestal als comtats de Placer i Nevada. Les flames es van estendre ràpidament dimecres arrasant boscos i cases al seu pas. El foc va generar una columna de fum visible a 110 quilòmetres de distància i va obligar a evacuar milers de persones, segons va informar el Departament de Protecció Forestal i d’Incendis de Califòrnia.

El foc en aquests comtats es va produir a menys de 160 quilòmetres de l’anomenat Incendi Dixie, que ja fa tres setmanes que està actiu i que ha calcinat 112.500 hectàrees de terreny. De moment, els bombers només tenen sota control el 35% de la zona afectada. El foc ha destruït un gran nombre d’edificis en una part de Greenville, una localitat de 800 habitants del comtat de Plumas.

L’incendi dels comtats de Placer i Nevada no estava encara controlat a l’hora de tancar aquesta edició, però els responsables dels serveis d’emergència esperaven que les temperatures més baixes d’ahir a la nit i un canvi en la direcció del vent ajudarien a controlar-lo. De moment, s’han evacuat almenys 2.400 persones del comtat de Placer i 4.200 de Nevada.

En total, hi ha més d’una desena de focs actius arreu de Califòrnia, on normalment el pic d’incendis es produeix quan l’estiu està més avançat. Aquest estiu, però, ja s’ha cremat més terreny que tot l’any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia