Societat

Preu rècord de l’electricitat per rebre l’onada de calor

El megawatt hora es pagarà avui a una mitjana de 114 euros, amb una punta de 125 euros

El govern espanyol diu que treballa per abaixar el cost del servei i reconeix que encara ho veu lluny

Màxima calor, ventiladors i equips d’aire refrigerat a tot drap i l’electricitat arribant a preus mai coneguts. El megawatt hora de consum elèctric es pagarà avui a 113,99 euros de mitjana l’hora, una quantitat que suposa un nou rècord històric, i ho farà en el dia que arriba a Catalunya una onada de calor que farà disparar els termòmetres durant uns dies.

L’increment incessant del preu de l’electricitat encara serà una realitat durant temps, perquè segons va reconèixer ahir la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, les solucions que està buscant el govern espanyol no tindran efecte de forma immediata. Montero va admetre que la rebaixa temporal de l’IVA o la suspensió de l’impost sobre el valor de la producció d’energia elèctrica no ha implicat una caiguda del preu “satisfactòria”, i va reconèixer que cal “continuar treballant”. Entre les mesures que poden tenir efecte en la factura cap a finals d’any hi ha la introducció en major mesura de les energies renovables en la cadena elèctrica.

El preu de 113,99 euros megawatt hora (MWh) fixat ahir va suposar batre els màxims històrics per tercer dia consecutiu i superar d’un 1,8% l’anterior rècord, fixat per ahir, dimarts, a 111,88 euros.

Per franges horàries, el preu per avui oscil·larà entre els 125,43 euros MWh que costarà entre les nou i les deu de la nit i els 99,48 euros que valdrà entre les quatre i le cinc de la matinada.

El preu de la llum al mercat majorista (pool), en el qual es casa l’oferta dels productors amb la demanda prevista per Red Eléctrica per hores, té un pes al voltant del 24% en la factura de la llum dels consumidors acollits a la tarifa regulada o preu voluntari al petit consumidor i que suposa una mica més de 10 milions de clients.

Els altres 17 milions que estan en el mercat lliure paguen pel quilowatt hora els preus que posen les companyies amb les quals contracten el subministrament, motiu pel qual no resulten afectats per les oscil·lacions de la pool.

Per esmorteir l’alça del preu majorista de la llum, el govern va rebaixar al juny i fins a finals d’any l’IVA que grava el rebut elèctric del 21 al 10% per als consumidors amb una potència contractada de fins a 10 quilowatts (kW), sempre que el preu mitjà mensual de la pool superi els 45 euros/ MWh.

Els alts preus d’agost arriben després que el preu mitjà diari de mercat majorista se situés al juliol en 92,42 euros/MWh, el més alt per a aquest mes des que hi ha registres, tot i que la demanda va baixar.

Situació d’alerta màxima al bosc pel risc d’incendi

Catalunya afrontarà entre avui i dimarts vinent la pitjor setmana de perill d’incendi dels últims 18 anys, segons el servei de prevenció d’incendis del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L’arribada de l’onada de calor motivada per una onada d’aire saharià crearà unes condicions meteorològiques com les que han afavorit els incendis forestals en altres països mediterranis, com ara Turquia i Grècia.

Aquest és el panorama que va dibuixar ahir el govern, que, en un comunicat, va avisar que el risc d’incendi és “extrem” en algunes parts de Catalunya. Davant d’aquesta situació, la Generalitat va demanar a la ciutadania que minimitzi l’activitat a la muntanya, que eviti l’accés als boscos si no és estrictament necessari, i que extremi les mesures de prevenció i precaució.

“No estem exagerant. Va passar a Grècia i també a Itàlia; aquestes elevadíssimes temperatures han provocat molts incendis cremant de forma simultània”, va manifestar la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que va advertir del perill que suposa la combinació de les elevades temperatures.

Les altes temperatures es deixaran sentir sobretot a ponent i a l’interior, i s’espera que aquests dies se superin els 40 graus, amb humitat molt baixa i sequera extrema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona