Societat

La pressió redueix els ‘botellons’ a la Costa Brava i les policies locals demanen ampliar el toc de queda a tot el litoral

A Palafrugell els agents frenen una concentració, Mont-ras instal·la tanques de formigó i Calonge posa quatre denúncies

La pressió policial i les mesures contra els botellons a la Costa Brava han aconseguit rebaixar les concentracions de joves durant la matinada. No les han evitades, però sí que les que hi ha hagut han estat menys nombroses que altres nits.

A Mont-ras, on l’Ajuntament ha posat tanques de formigó als aparcaments, se n’ha fet un a tocar de les Gavarres. Al poble veí, Palafrugell, la policia ha avortat un botellon al paratge Boet. I a Calonge s’han dispersat grups d’un centenar de joves al passeig i s’han posat quatre denúncies.

Les policies locals gironines reclamen que el toc de queda s’estengui arreu del litoral, perquè l’efecte crida als municipis que no tenen confinament nocturn crea problemes d’ordre públic i “tensiona” les plantilles.

Més reforç policial a les nits, bans municipals, tancament de platges... Les mesures que han emprès els ajuntaments de la Costa Brava sense confinament per lluitar contra els botellots han aconseguit reduir-los.

Si més no, aquesta primera nit d’un cap de setmana que fa témer, sobretot, l’efecte crida. Sí que hi ha hagut concentracions de joves fumant i bevent al carrer o en finques rústiques, però no han estat tan massives com les de les últimes nits.

Al Baix Empordà, a Calonge, la policia ha hagut de dispersar grups d’un centenar de persones que, a partir de les dues de la matinada, s’havien concentrat a la zona de platja i del passeig de Sant Antoni.

Aquí els agents han fet vuit identificacions i s’han interposat quatre denúncies (per molèsties, desobediències o negatives a identificar-se). Només per fer-se’n una idea del soroll que han generat, l’Ajuntament explica que aquesta matinada la Policia Local ha rebut unes 120 trucades per queixes dels veïns.

A Palafrugell, on al tancament de platges el consistori hi ha sumat també el de parcs, finques rústiques i zones properes a boscos, la policia ha avortat un botellot al paratge Boet. Aquí va ser on la matinada de dilluns van arribar a concentrar-s’hi fins a 500 joves.

Cap a les tres de la matinada, les patrulles han localitzat vuit vehicles al paratge. S’han denunciat tots els joves que hi havia i, a més, un d’ells també ha donat positiu per alcoholèmia.

“Estem fent vigilància a diferents zones específiques per evitar macrobotellots; és més fàcil actuar quan hi ha una desena de vehicles que no pas quan ja s’han aplegat centenars de persones”, diu el sergent de la policia local David Fernández.

A Mont-ras i Regencós

La pressió policial a Palafrugell, això sí, ha fet que els botellots es desplacessin a municipis del voltant. N’hi ha hagut al poble veí de Mont-ras (a la zona de la urbanització Can Burjats) i també a Regencós i al paratge de Torre Simona.

A Mont-ras, l’Ajuntament s’ha vist forçat a instal·lar tanques de formigó als dos aparcaments del poble on aquests darrers dies es feien botellots. N’hi ha al que es troba situat darrere l’Ajuntament i també al del cementiri.

“Els qui es concentraven es dedicaven a voltar per diferents zones del poble; ens hem vist obligats a posar aquestes tanques, però és trist que haguem de prendre aquesta mesura en ple mes d’agost”, diu l’alcaldessa, Vanessa Peiró.

A la zona que hi ha a prop de la urbanització Can Burjats, aquest migdia encara eren evidents les restes del botellon d’aquesta matinada.

Aquí, els veïns han instal·lat cartells alertant que s’avisa la policia. I hi ha propietaris de finques rústiques que, fins i tot, han cavat recs al voltant dels camps per impedir que els joves hi entrin amb els cotxes.

“Fa basarda la quantitat de gots, ampolles, vidres trencats i burilles que t’hi trobes”, diu l’alcaldessa. Vanessa Peiró també explica que aquests llocs estan a tocar de les Gavarres, i critica que els qui fan botellots no tinguin “cap mena de respecte per res” quan s’està “en risc d’incendi màxim”.

Peiró diu que pobles petits com el seu que no tenen confinament es troben “desemparats”, però també admet que aquells que sí tenen policia local, i on no s’aplica el confinament, els agents van “desbordats”.

A l’Escala (Alt Empordà), on l’Ajuntament ha prohibit l’accés a les platges, la pressió policial entre agents locals i Mossos d’Esquadra ha evitat que hi hagués botellots a la zona de Riells (que era la que més preocupava).

Quan han tancat els bars, els joves s’han concentrat a la plaça de l’Univers, però la presència policial –hi havia furgones dels ARRO- ha evitat que la situació anés a més. Sí que els agents han hagut de dispersar, però, alguns grups que feien la festa carrers més interiors del municipi.

Ampliar el toc de queda

“Tenir municipis confinats de matinada i altres que no fa que hi hagi desigualtats, perquè els primers reben moltíssima gent que ve de llocs on sí hi ha toc de queda”, explica el president de l’Associació de Caps de Policies Locals de les comarques gironines, l’inspector David Puertas. Ell també és qui comanda la Policia Local de Palafrugell (Baix Empordà), un municipi on el toc de queda va decaure a principis d’agost.

Precisament per això, Puertas també sap de què parla perquè als botellons que s’han fet a Palafrugell (algun, amb 500 persones) la policia ha identificat joves que venien de Platja d’Aro o Girona, però també de molt més enllà, com ara de Vic o Manresa.

“Comencen la festa en un lloc i no els fa res fer quilòmetres per acabar-la en un altre; i tot això, amb el risc que comporta”, diu l’inspector. No tan sols perquè els joves després agafen el cotxe per tornar-se’n a casa, sinó també perquè als botellons les mesures de seguretat contra la covid-19 “brillen per la seva absència”, subratlla David Puertas.

El cap de l’associació de policies locals creu que caldria mirar més enllà dels termes municipals a l’hora d’aplicar el toc de queda. Perquè sinó “els joves agafen els cotxes” i salten al poble del costat, o a aquell altre que no té confinament nocturn, per fer-hi botellons.

Per això, Puertas diu que s’hauria de tenir en compte “l’afectació” que la mesura suposa en una determinada àrea i aplicar-hi un criteri homogeni per evitar efectes crida. I en el cas de la Costa Brava, les policies locals reclamen que el toc de queda s’estengui arreu fins que hagi passat el gruix de l’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA