Societat

La selectivitat s’ha d’oferir en castellà també

El TSJC requereix el dret a l’anonimat en l’elecció de la llengua de l’enunciat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat de nou que els enunciats de la selectivitat del setembre, que comença avui, s’ofereixin en català, castellà i aranès, “sense preferència” per cap llengua, ja que manté les mesures cautelars que va dictar el 7 de juny passat. El tribunal va ordenar un dia abans de l’inici de les proves d’accés a la universitat (PAU) que els exàmens s’oferissin en les tres llengües i que no fos l’estudiant qui hagués de demanar l’enunciat en una d’elles. Ho va fer arran d’un recurs de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) i ara, un cop analitzat l’informe remès pel Consell Interuniversitari (CIC) i l’al·legació presentada per l’AEB, el magistrat considera que les mesures que es van establir per complir el requeriment judicial van ser insuficients. Diu que el correu electrònic que es va enviar a l’alumnat informant-los que tenien a la seva disposició els exàmens en les tres llengües cooficials, i el document amb la mateixa informació penjat a les aules, eren insuficients per garantir el dret de no haver-se de significar en la tria de l’opció lingüística.

Per això el TSJC requereix als tribunals que no s’anoti l’opció lingüística triada “i que s’ofereixi pels professors vigilants en quina llengua l’alumne vol que se li lliuri l’enunciat sense que la resta d’alumnes hagin de conèixer com exerceix el seu dret l’examinat; és a dir, el dret de la seva llibertat d’opció”. L’AEB havia plantejat que s’imprimissin tots els exàmens en les tres llengües perquè l’alumne pogués triar sense demanar-ho prèviament. En aquest sentit la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va declarar a l’ACN que es tracta d’una victòria. “Hem aconseguit blindar un sistema en el qual els estudiants tenen a les seves mans escollir en quina llengua volen fer la prova. No hi haurà un únic model d’examen, aquesta batalla l’han perdut”, però va lamentar ahir que es torni a perseguir judicialment “la normalitat lingüística” de les universitats catalanes. Als alumnes se’ls preguntarà, de manera personalitzada, en quina llengua volen l’examen.

5.121 alumnes a la convocatòria de setembre

Rosa M. Bravo

A la convocatòria de setembre, que es farà avui, demà i dijous, s’han inscrit 5.121 alumnes –al juny es van matricular 39.775 estudiants–. La meitat dels matriculats, 2.582, es presenten a la fase general de les proves i a alguns dels exàmens de la fase específica. El 75% dels inscrits es presenten a la selectivitat per primer cop i el 25% restant ho fa per apujar nota. L’altra meitat, 2.539, faran només exàmens de la fase específica. D’aquests, 1.786 són estudiants de batxillerat i 753, de cicles formatius de grau superior. Les proves es faran amb les mateixes mesures de seguretat per la Covid que al juny, i començaran amb l’examen de llengua catalana i literatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia