Salut

Investiguen la tercera mort al Japó d’un vacunat amb el lot contaminat fabricat a Espanya

La farmacèutica Moderna i la seva distribuïdora al japó, Takeda, van trobar partícules que contenien en vials produïts per Rovi

El govern va retirar tres lots sencers (1,63 milions de dosis) fabricats al mateix temps i lloc com a mesura de precaució

El Japó investiga la defunció d’una tercera persona després de rebre una dosi de la vacuna contra la Covid-19 de Moderna procedent d’un dels lots fabricats a Espanya i bloquejats després de detectar’s-hi contaminació, per a esclarir si té relació amb la injecció.

Es tracta d’un home de 49 anys que va morir a l’agost després que se li administrés una dosi d’un dels esmentats lots,  abans que fossin bloquejats. Va rebre la seva segona dosi l’11 d’agost i va morir l’endemà al matí, segons la informació del ministeri de Salut japonès, que va rebre la notificació del cas per part de la seva empresa el passat 4 de setembre.

Mentrestant continua la investigació de dues altres persones, de 30 i 38 anys, en relació amb els esmentats lots, segons ha confirmat aquest dimarts a Efe un portaveu del ministeri de Salut del Japó.

A simple vista no s’han observat substàncies estranyes en els vials utilitzats en la vacunació d’aquestes tres persones i, de moment, es desconeix si existeix una relació entre les morts i les injeccions, ha apuntat Sanitat.

Moderna i el seu soci de distribució al Japó, la farmacèutica Takeda, van anunciar la setmana passada que les partícules contaminants contenien acer, possiblement d’“un aparell de la cadena de producció” de la fàbrica espanyola de l’empresa Rovi, i van descartar riscos greus per a la salut, al marge d’una reacció local.

El ministeri de Salut assegura en el comunicat on ha donat a conèixer aquesta tercera mort que com que aquest material s’utilitza en equips mèdics, com a vàlvules cardíaques, reemplaçament d’articulacions i sutures o grapes sanitàries, “es considera poc probable que afecti el cos” si s’introdueix en aquest.

“De moment no hi ha informació suficient sobre el cas, per la qual cosa continuarem recopilant informació i avaluant-la”, afegeix el text.

De la seva banda, les farmacèutiques Takeda i Moderna han afirmat avui en un comunicat conjunt que treballen amb el ministeri de Salut i Benestar “per investigar aquestes morts”. Les dues firmes assenyalen que de moment “no hi ha indicis que cap de les morts (...) estigui relacionada amb l’administració de la vacuna”, per la qual cosa no creuen “que la vacuna representi algun risc per a la salut”.

Les partícules contaminants s’han observat en 39 vials (390 dosis), però el govern japonès ha decidit bloquejar tres lots sencers amb 1,63 milions de dosis (3004667, 3004734 i 3004956) produïts al mateix temps i en el mateix lloc com a mesura de precaució.

Al voltant de mig milió de persones han estat vacunades al Japó amb dosis dels lots afectats, tots ells procedents de la mateixa planta de producció de la farmacèutica espanyola Rovi, el principal proveïdor al país asiàtic de la vacuna de Moderna.

El ministeri japonès informa de totes les morts en persones vacunades “amb la finalitat d’aportar transparència” al seu sistema per a monitorar la seguretat dels fàrmacs anticovid.

El Japó ha registrat fins al 25 d’agost, on es remunten les dades de Sanitat disponibles més recents, 991 defuncions en persones que han rebut la vacuna de Pfizer i altres 11 en persones inoculades amb la de Moderna.

El país asiàtic ha administrat més de 135 milions de dosis de les vacunes de la Covid, amb 75 milions de persones inoculades amb una dosi i 60 milions amb la pauta completa, el 59,3% i el 47,9% de la població, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia