Societat

“Cal actuar contra la solitud emocional de la gent gran”

La Fundació Cívica Oreneta del Vallès ha estat reconeguda amb un dels premis BBVA Futur Sostenible amb el projecte ‘Lluita contra la bretxa digital i la solitud de la gent gran’. Amb aquests guardons, BBVA aposta per la inversió sostenible i el creixement inclusiu, per tal de lluitar contra el canvi climàtic, per una banda, i per l’altra, contra les desigualtats socials

Quina és la tasca principal de la Fundació?
Lluitem contra el fracàs escolar, generem activitats per ajudar a mantenir un envelliment actiu i saludable de la gent gran, facilitem la integració i fomentem l’educació en valors cívics que garanteixen la convivència. Així mateix, realitzem accions que generen la inclusió social de persones amb discapacitats i el desenvolupament de projectes socials i culturals.
Teniu projectes en diversos àmbits socials.
El principal motor de la Fundació és el voluntariat. Cada voluntària o voluntari selecciona les activitats que més li ve de gust realitzar i fa realitat les seves iniciatives. El voluntariat determina els projectes a realitzar, com queda patent en els disset projectes vigents.
Lluiteu contra el fracàs escolar?
En el fracàs escolar generem iniciatives enfocades a l’educació complementària dels escolars. Tenim un aliat especial en el joc dels escacs. El nostre repte és la incorporació dels tallers d’escacs dins de l’horari escolar per a alumnat d’ensenyament infantil i primari. Malgrat la pandèmia, ja tenim quatre escoles en les quals impartim tallers setmanals d’escacs, i ho volem anar ampliant.
La pandèmia ha fet canviar moltes coses en l’àmbit social. Com l’heu viscuda des de la Fundació?
Sent conscients dels problemes socials que puguin existir, la nostra filosofia es basa a buscar les oportunitats de millora que estan al nostre abast i que ens poden continuar motivant en la nostra aportació a la comunitat. Gràcies a la formació digital de gran part del voluntariat, des de l’inici del confinament revertim al format virtual de totes les activitats que ho permetien. En el procés de desescalada, hem reiniciat de manera progressiva les activitats presencials, però mantenim les activitats virtuals.
Quines són les necessitats que teniu?
Les principals necessitats són la falta de les infraestructures i els recursos econòmics per a materials i equips necessaris per al desenvolupament d’activitats. El suport de l’administració és significativament insuficient i no respon a la importància que la mateixa administració ens reconeix en els processos de participació. En el pitjor dels casos, la mateixa administració es posa a replicar els nostres programes, que normalment fracassen per la falta de proximitat amb les persones o canvi en els objectius de la mateixa administració.
El món del voluntariat també ha canviat. Us ha costat trobar voluntaris o, al contrari, compteu amb més gent per poder treballar?
El boca-orella, que generem les persones voluntàries explicant la nostra motivació i la realitat de la Fundació, amb el suport del Segell de Transparència, afortunadament continua incrementant de manera regular el nombre de persones voluntàries en la Fundació Cívica Oreneta del Vallès.
Heu estat reconeguts amb el premi BBVA. Què representa per a vosaltres aquest guardó?
Per a la Fundació Cívica Oreneta, el Premi BBVA Futur Sostenible significa, a més d’una ocasió de guanyar visibilitat, una forta injecció econòmica de 35.000 €, que ens permetrà executar als municipis de Badia del Vallès i Sabadell el nostre nou projecte Lluita contra la bretxa digital i la solitud de la gent gran. Una de les causes de la solitud emocional i social és el dèficit de relacions significatives. Cal actuar contra aquesta solitud emocional i les eines tecnològiques hi poden ajudar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.