Medi ambient

Energia solar per a l’escola del Pla de Dalt d’Olot

L’estalvi serà de 675 euros i les emissions de CO2 es reduiran en 2,2 tones

A Calonge renovaran 1.500 llums i, a Forallac, el viver d’empreses és el primer de l’Estat que funciona amb energia solar

L’aposta per les energies renovables creix a la demarcació de Girona, com ara a Olot, Calonge o Forallac. A l’escola del Pla de Dalt d’Olot s’ha estrenat una instal·lació d’energia fotovoltaica, formada per 12 panells de 375 Wp situats a la coberta de l’edific, amb què es calcula que es produiran 4.500 kWh cada any. L’estalvi anual que suposarà serà d’uns 675 euros. A banda d’això, les emissions de CO2 es reduiran en 2,2 tones, hi han afegit. La inversió que s’hi ha fet puja a uns 11.500 euros, 7.500 dels quals els ha posat la Diputació a través de la campanya Del pla a l’acció, i la resta, l’Ajuntament.

Com que una escola està oberta generalment en horari diürn, l’energia que s’obtindrà de les plaques es podrà consumir al mateix moment i pels propis usuaris del centre. “L’excedent que no es pugui consumir s’injectarà a la xarxa i serà reconeguda en forma de compensació”, han explicat. La instal·lació inclou un panell –situat a l’entrada de l’escola– on es veuen les dades de producció d’energia. No és el primer equipament d’Olot de titularitat municipal que disposa d’un sistema per generar energia fotovoltaica. Ja n’hi ha a la seu de la Policia Municipal (on l’any passat es van produir 5.360 kWh) i a la llar d’infants La Gredera, al barri del Morrot (l’any passat s’hi van produir 5.744,11 kWh). Aquestes actuacions –han manifestat al consistori– estan recollides en el pla d’acció per a l’energia sostenible d’Olot, seguint la línia de les polítiques de cara al foment i la implementació de les energies renovables i l’estalvi energètic a la ciutat, després de l’adhesió de l’Ajuntament al Pacte d’Alcaldes d’Europa relatiu a la sostenibilitat.

L’aposta per les renovables és ben viva a la demarcació de Girona. L’Ajuntament de Calonge, amb l’impuls renovat per recuperar el projecte Smart City o ciutat intel·ligent, ha previst canviar més de 1.500 llums, més eficients energèticament. Cada llum portarà incorporat un sensor que enviarà informació a un punt central.

L’objectiu és racionalitzar el consum energètic. Precisament, Calonge invertirà tres milions d’euros en dos anys en tecnologia aplicada a la gestió de la població, el que es coneix com a Smart City (ciutat intel·ligent).

El primer de l’Estat

Una aposta que també es pot veure a Forallac, on el viver d’empreses Nexes ha esdevingut el primer de l’Estat que funciona íntegrament amb energia solar, amb una nova instal·lació que ha implementat l’Ajuntament.

L’objectiu és avançar de manera decidida cap a un consum més sostenible i respectuós amb el medi ambient. La instal·lació ha anat a càrrec de l’empresa Fotovol, la qual s’ha instal·lat recentment al viver Nexes.

LA XIFRA

4.500
kWh
és l’energia anual que es preveu que produeixin les plaques solars instal·lades a l’escola olotina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia