Salut

Cirurgians de l’Hospital de Bellvitge restauren la funció d’una còrnia implantant un nervi de la cama

És la primera vegada que es fa una neurotització corneal a Catalunya i la segona a l’Estat

Cirurgians del Servei d’Oftalmologia i del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’Hospital Universitari de Bellvitge han restaurant la funció d’una còrnia implantant-li un nervi de la cama. Es tracta d’una neurotització corneal i consisteix en reconstruir mitjançant microcirurgia la connexió nerviosa de la còrnia amb l’ajuda d’un segment del nervi del tou de la cama (nervi sural) de la mateixa persona. És la primera intervenció d’aquestes característiques es practica a Catalunya i la segona a l’Estat i ha permès salvar la visió de l’ull d’una pacient per a la qual ja no hi havia cap altra alternativa. La pacient ha recuperat parcialment la visió de l’ull.

La pacient va patir fa uns anys una paràlisi fàcil que, entre d’altres conseqüències, li va provocar una pèrdua de sensibilitat nerviosa a l’ull.

La pèrdua de sensibilitat nerviosa causada per la paràlisi facial li va acabar causant una úlcera corneal que li va impedir la visió. Tot i que se li va practicar un trasplantament de còrnia, l’implant va fracassar precisament per la manca de sensibilitat en aquesta zona de l’ull.

L’oftalmòloga Maravillas Abia ha explicat que quan la pacient no és sensible al dolor la còrnia va patint petits traumes repetitius que acaben causant greus afectacions i ceguesa. En aquests casos, el transplantament no és solució ja que la nova còrnia acaba sent objecte del mateix procés patològic de base.

Fins ara no hi havia solució per aquests pacients i el que es feia era cosir-los la parpella. L’aparició de la neurotització corneal, que restaura la sensibilitat cornial a la zona danyada, significa una nova oportunitat per salvar la visió. En la intervenció feta a Bellvitge es va portar a terme simultàniament una neurotització corneal, un nou trasplantament de còrnia i una extracció de cataracta. A més d’ajudar a recuperar la visió, l’operació va tenir també una finalitat estètica.

Així, els cirurgians van extreure un segment del nervi sural, situat al tou de la cama, i el van utilitzar per connectar la zona danyada amb un altre nervi de la regió ocular en bon funcionament. L’extracció del nervi del tou de la cama no va causar a la pacient cap problema important. L’operació es va realitzar mitjançant microcirurgia, que permet garantir la correcta perfusió del teixit trasplantat. La pacient va ser donada d’alta a les 24 hores i va aconseguir recuperar parcialment la visió de l’ull.

L’Hospital de Bellvitge està estudiant aplicar aquesta innovadora intervenció a un segon cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia