Salut

Més d’un milió de dosis

El 78% de la població gironina major de 12 anys ja té la pauta completa

Desapareixen els punts de vacunació massiva i es vol convèncer la gent més reticent a vacunar-se

El nombre de persones ingressades als centres de la regió sanitària baixa per sota de la quarantena, i els crítics i semicrítics no arriben a la desena

Més d’un milió de dosis de les vacunes contra la Covid-19 ja s’han subministrat a la regió sanitària de Girona, de manera que el 78% de la població major de 12 anys ja té, a hores d’ara, la pauta completa. Fins a 300.000 d’aquest milió de dosis –exactament, 1.257.934 en data de dijous–, han estat posades al punt de vacunació massiva més gran de la regió sanitària i que, fins dijous al vespre, va estar ubicat al Palau Firal de Girona. Ahir al matí, els operaris acabaven de desmuntar la infraestructura que s’havia utilitzat fins ara, i una petita part de la qual es va traslladar fins a un espai a la seu de la Generalitat per subministrar les 2.300 segones dosis pendents a partir de dimarts vinent. També es posava fi al punt de vacunació massiva de Figueres, al Molí de l’Anguila, mentre que el Casal Marià d’Olot, la sala Eudald Graells de Ripoll i el Palau Firal de Sant Antoni de Calonge s’obriran puntualment per administrar segones dosis pendents, i al Mas Enlaire de Blanes només es vacunarà la gent a qui toqui com a àrea bàsica de salut.

“Són unes molt bones dades, ha estat un punt de vacunació realment important”, afirmava ahir la sub-directora general de Coordinació de Salut Pública a Girona, Lluïsa Mas, a l’hora de fer valoració de la tasca feta al Palau Firal des del 19 d’abril, quan va entrar en funcionament com a vacunòdrom coincidint amb l’arribada massiva de vacunes. De fet, les dosis posades en aquest punt suposen la meitat dels vaccins subministrats a la ciutat de Girona i entre un 25% i un 35% al conjunt de la demarcació. En aquest sentit, Mas hi afegia que aquest punt “ha permès fer un salt molt important en la cobertura de vacunes perquè ha permès, en pocs mesos, incrementar de manera molt significativa la població vacunada”. De tota manera, Lluïsa Mas insistia ahir que la vacunació no ha acabat, que continua i que s’intentarà arribar als sectors més reticents. Entre els quals, el segment d’edat d’entre 20 i 35 anys, que és el que té les cobertures més baixes. “Necessitem saber per què no es volen vacunar per poder treballar i superar les reticències explicant els elements positius de la vacunació tant en clau personal com col·lectiva”, va dir Mas, i va destacar que l’efecte de la vacunació en la situació epidemiològica és “evident i claríssim”.

Mas feia aquestes declaracions des del Palau Firal mentre es desmantellaven boxs, es recollia el material informàtic i s’empaquetaven algunes caixes que anirien a parar al nou punt obert a l’edifici de la Generalitat. També la nevera on es conserven les vacunes es portava d’un indret a l’altre i es deixava ja a punt per reprendre la vacunació dimarts. En aquest nou espai, ubicat en el servei mèdic, es vacunarà només tres dies a la setmana de les segones dosis de Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Ahir a la tarda, i per posar punt final a aquests més de cinc mesos de vacunació a la Fira, es va retre un acte d’homenatge als professionals que s’han encarregat de tot el dispositiu.

Menys hospitalitzacions

El canvi d’estratègia de Salut en la vacunació, que té entre els reptes convèncer la població més reticent, es manté així mentre les dades assistencials a la regió sanitària continuen millorant pel que fa al nombre d’hospitalitzacions. En tota la regió sanitària de Girona, hi havia ahir un total de 34 persones ingressades per Covid-19, de les quals, nou estaven a les unitats de crítics i semicrítics. Són les dades més baixes des de finals de juny i principis de juliol. Així mateix, el risc de rebrot se situava en 75 punts –continua a la baixa–, mentre que la taxa de propagació, amb 0,94, és més alta que en setmanes anteriors. Segons el portal de Salut Dades Covid, els casos acumulats confirmats a la regió sanitària són 104.064 si es tenen en compte totes les proves. Des de l’inici de la pandèmia, es té constància que han mort almenys 2.268 persones a causa de la Covid-19.

A escala comarcal, actualment hi ha una comarca gironina que registra el risc de rebrot més baix, es tracta del Pla de l’Estany –18,37 punts–, mentre que tres de l’interior –la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya– encara se situen en un risc alt. En risc mitjà-baix, hi ha l’Alt Empordà i el Baix Empordà, i en mitjà-alt, el Gironès i la Selva.

LA DATA

19.04.21
Es va començar
a vacunar al Palau Firal de Girona. Durant aquests mesos, s’han subministrat 300.000 dosis.

LA FRASE

No hem acabat; la vacunació continua amb aquests matisos i encara ha de durar
Lluïsa Mas
sub-directora general de Coordinació de Salut Pública a Girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Secomsa a Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

Els Bombers donen per controlat l’incendi de Vila-sana

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona