Societat

Caiguda global de WhatsApp, Facebook i Instagram

Les tres aplicacions més importants d’internet, propietat de l’empresa liderada per Mark Zuckerberg, van deixar de funcionar cap a mitja tarda

Tampoc es podia accedir al Messenger

Les aplicacions de WhatsApp, Instagram, Facebook i Messenger van caure ahir a la tarda a escala global i van deixar sense connexió milions d’usuaris de tot el món. Les aplicacions, totes del grup Facebook, liderat per Mark Zuckerberg, van deixar de funcionar cap a quarts de sis de la tarda i al tancament d’aquesta edició encara no s’havia restablert el servei. Segons el web Downdetector.com, cap a dos quarts de sis de la tarda milers d’usuaris van començar a informar de problemes d’accessibilitat a aquestes aplicacions. Un horari similar al de la caiguda del març passat.

WhastsApp, un dels serveis de missatgeria instantània utilitzat no només per usuaris habituals, sinó també per empreses per comunicar-se amb els seus treballadors, no permetia enviar ni rebre missatges, mentre que Instagram i Facebook no mostraven les noves actualitzacions dels usuaris. Els errors també afectaven les versions d’escriptori.

Tant WhatsApp com Instagram i Messenger pertanyen a l’empresa Facebook i comparteixen infraestructura dels seus servidors, d’aquí que sigui habitual que quan falla una, també ho facin les altres. Davant la caiguda de les aplicacions, a Twitter es publicaven milers de missatges sota les etiquetes #InstagramDown o #WhatsAppDown.

Va ser precisament a través del compte de WhatsApp de Twitter que van informar que estaven treballant per reprendre el servei. I també des de Twitter que el portaveu de Facebook, Andy Stone, va piular: “Som conscients que algunes persones tenen problemes per accedir a les nostres aplicacions i productes. Estem treballant perquè les coses tornin a la normalitat com més aviat millor, i demanem disculpes per les molèsties”, però no va precisar la raó dels problemes.

Tot i que al tancament d’aquesta edició, doncs, Facebook no havia explicat el motiu del que estava passant, alguns experts oferien pistes, com Jane Manchun Wong, que en el seu compte a Twitter va apuntar que era degut “a un problema en els DNS”. Dane Knecht, vicepresident de Cloudflare –empresa dels EUA que proveeix una xarxa de distribució de continguts, serveis de seguretat internet i serveis DNS– també va coincidir amb el mateix problema. Segons va piular Knecht, la caiguda podria estar relacionada amb la retirada de les rutes BGP de Facebook. Aquests són protocols de porta d’enllaç (EGP) que es fan servir per intercanviar informació d’encaminament entre routers de sistemes autònoms. BGP utilitza aquesta mateixa informació per mantenir una base de dades amb informació que intercanvia amb altres sistemes BGP sobre l’enllaç de la seva xarxa. Segons Knecht, aquestes rutes s’haurien retirat i, per tant, la connectivitat dels servidors DNS s’hauria interromput.

El lloc d’Instagram mostrava un missatge d’error del servidor 5xx, el mateix que donava WhatsApp a l’aplicació d’escriptori, mentre que al mòbil sortia el missatge “connectant” i la icona d’un rellotge, però el contingut no arribava a enviar-se al destinatari, mentre que el lloc de Facebook deia als usuaris: “Ho sentim, s’ha produït un error.” Aquesta no és, ni de bon tros, l’única caiguda que ha registrat la tríada d’aplicacions de Facebook en aquests últims mesos. El mes passat va caure Instagram i a principi d’any ho van fer totes tres aplicacions al mateix temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia