Salut

La gestió de la Covid de Londres va ser un fracàs

Un informe del Parlament britànic retreu a Johnson la lentitud d’actuació

Lloa, en canvi, el pla de vacunació

Un informe de les comissions de Sanitat i Cures Socials i de Ciència i Tecnologia del Parlament britànic ha conclòs que el govern va respondre massa tard i malament a la pandèmia de la Covid-19 i que va prendre les decisions inicials equivocades, com ara apostar per la immunitat de grup. Es tracta d’“un dels majors fracassos de la sanitat pública que ha experimentat el Regne Unit”, diu l’informe, que ha investigat la resposta del govern i que té una extensió de 151 pàgines.

L’informe explica que el primer cas de coronavirus es va detectar al Regne Unit el 30 de gener i que el govern no va prendre la decisió de confinar la població fins al 23 de març, gairebé dos mesos després. Insisteix que tant el govern com els científics es van mantenir opacs a qualsevol coneixement d’altres països que els avantatjaven. El britànic va ser l’últim govern europeu a confinar la població i no va canviar l’estratègia de la immunitat de grup fins que l’Imperial College no va publicar un informe el març del 2020 en què alertava que si seguia amb aquella estratègia moririen 500.000 persones.

Els diputats conservadors Jeremy Hunt i Greg Clark, que han presidit les dues comissions, van explicar, en un comunicat conjunt, que la naturalesa de la pandèmia feia “impossible fer-ho tot bé”, que “el Regne Unit ha combinat grans èxits amb grans errors” i que “és vital aprendre de les dues coses”. La segona part de l’informe es refereix a l’èxit del programa de vacunació, que es va iniciar el 8 de desembre, abans que qualsevol país, i amb la seva pròpia vacuna, la d’Oxford-AstraZeneca, que ha portat a inocular l’antídot al 78% de la població major de 12 anys.

Crítica de l’oposició

El líder de l’oposició laborista, Keir Starmer, va afirmar que l’informe és una “acusació condemnatòria” del govern i que mostra els errors i els fracassos del funcionament del Servei Nacional de Salut (NHS) abans de la pandèmia durant els deu anys de retallades conservadores. Starmer va instar Johnson a demanar disculpes a les víctimes i a posar en marxa una investigació pública de la gestió de la pandèmia al més aviat possible. També diverses plataformes de familiars de víctimes de la Covid van criticar que no els cridessin a declarar en la vista de les comissions, que ha durat mesos i en la qual han parlat exmembres del govern com ara el polèmic Dominic Cummings i els assessors científics i metges. Cap membre del govern ha demanat disculpes.

L’informe ha estat entregat al govern perquè en tregui les seves pròpies conclusions, sense més conseqüències. Un total de 163.437 persones han mort al Regne Unit per Covid, segons dades oficials. La popularitat de Johnson va caure en picat des de l’inici de la pandèmia i només es va començar a recuperar quan es va implementar el pla de vacunació, definit per l’informe com “una de les iniciatives més importants de la història”. Johnson només parla d’aquest pla. Va prometre una investigació pública a partir de la primavera. Aquestes comissions acostumen a durar anys i no se’n sabran les conclusions abans de les properes eleccions, previstes per al 2023 o el 2024, fet que en minimitzarà l’impacte electoral.

LA XIFRA

163.437
persones
han mort fins ara al Regne Unit com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona