Medi ambient

Una colada avança cap al centre del barri de La Laguna

Es preveu el confinament de tot el municipi de Tazacorte en el cas que la bugada que avança cap al mar comenci a formar una nova fajana

El director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, ha informat aquest dimarts que es monitora la colada que fa uns dies es va separar d’una altra en el polígon industrial del Callejón de la Gata, pel fet que avança cap al barri de La laguna, en Los Llanos d’Aridane.

En roda de premsa posterior a la reunió del comitè tècnic del Pevolca, Morcuende ha assenyalat que no hi ha seguretat que aquesta colada, originada per l’erupció volcànica que es va iniciar el passat 19 de setembre, arribi al centre de La Laguna, pel fet que hi ha un parell de tàlvegs que poden canalitzar-la cap a l’oest.

De produir-se aquest fet aquesta colada s’uniria a la que circula cap al mar, del qual a penes li separen poc més d’un centenar de metres i avança a una velocitat d’entre 5 i 10 metres per hora, després que a les 5.00 hores d’aquest dimarts tornés a rebre “aportacions importants” de lava.

Aquest seria l’escenari “ideal”, ha dit Morcuende; el pitjor seria que aquest riu de lava que es va esqueixar d’aquella colada es continués acostant cap al barri de La Laguna, ja evacuat, alguna cosa que se sabrà probablement en les pròximes 24 hores.

També preocupen el comitè de crisi uns mantells de lava que s’han detectat en un altre ramal més al nord d’aquesta bugada que es dirigeix cap al centre de La Laguna, perquè “estan agafant més força”, encara que la tendència actual és que s’acabi unint a aquella “Esperem resoldre aquest assumpte en hores, saber el rumb que prenen aquestes bugades. Depenent d’aquest rumb tindrem majors o menys destrosses”, ha subratllat Morcuende, qui ha afegit que de moment no hi ha previstes més evacuacions.

El que sí que es preveu és el confinament de tot el municipi de Tazacorte en el cas que la bugada que avança cap al mar comenci a formar una nova fajana, una mesura que es mantindria fins a comprovar que no hi ha incidència en la població per la possible emissió de gasos tòxics.

A més hi ha una altra colada, la que es va separar de la primigènia, la que va arrasar el barri de Todoque, que està rebent alimentació de lava, encara que “escassa”.

Tant Morcuende com la directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a Canàries, María José Blanco, han recalcat que no hi ha dades ara com ara que permetin intuir que el procés eruptiu ha arribat a la seva fi.

Quant a la menor emissió de cendra i explosivitat del volcà en les últimes hores, Blanco ha recordat que el 27 de setembre va haver-hi “una aturada total” del tremor i dels signes observables en superfície, “i no va significar res”.

Pel que fa a la qualitat de l’aire, el director tècnic del Pevolca ha indicat que en El Paso és “deficient” pel procés d’inversió tèrmica i la calitja d’aquests dies, i pel predomini de vents procedents de la costa. D’aquí ve que hagi insistit en la recomanació de l’autoconfinament dels veïns del Pas i l’ús de màscares FFP2 o superiors en cas d’haver de sortir al carrer.

La previsió és que a partir de les 21.00 hores els vents predominants a la zona siguin de terra cap a la mar, la qual cosa afavoriria la dispersió de gasos.

La sismicitat manté el patró dels últims dies, sense tot just activitat superficial, i s’aprecia una estabilitat en la deformació del sòl, fins i tot una certa deflació en punts més allunyats del centre eruptiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia