Educació

Centenars de persones protesten a Perpinyà pel bloqueig de l’Ajuntament al projecte del col·legi-liceu de la Bressola

Els manifestants hi veuen un “atac directe al català” i demanen a la justícia francesa que accepti els recursos presentats

El govern municipal de l’ultradretà Louis Aliot va frustrar la compra del monestir de Santa Clara fent ús del dret de tanteig i sense presentar cap projecte alternatiu

Centenars de persones han sortit al carrer aquest dissabte a Perpinyà per protestar contra el bloqueig per part de l’Ajuntament al projecte de col·legi-liceu que vol tirar endavant La Bressola.

Prop de 700 persones s’han manifestat pel centre de la ciutat per denunciar la decisió del govern municipal encapçalat per l’ultradretà Louis Aliot d’aturar la compra del monestir de Santa Clara, on havia d’anar el nou centre d’ensenyament en català, el primer que hi hauria a la Catalunya del Nord i que havia d’ubicar-se al monestir de Santa Clara. La marxa ha transcorregut entre la plaça Catalunya fins al Castellet, a tocar de l’Ajuntament, on s’ha llegit un manifest. Els participants han exhibit pancartes amb missatges com Avui i demà, l’escola en català o Defensem el català a Perpinyà.

La directora general de la Bressola, Eva Bertrana, s’ha mostrat “molt satisfeta” de la resposta de tota la comunitat educativa que ha participat a la mobilització. A parer seu, “l’Ajuntament de Perpinyà s’hauria de sentir orgullós de tenir un col·legi-liceu en català, com Baiona el té en basc”.

En la mateixa línia s’ha expressat el president de La Bressola, Joan Sebastià Hydn, que confia en què els recursos que han presentat serveixin per aturar la compra del monestir de Santa Clara per part del consistori. “L’Ajuntament no té cap projecte per fer, nosaltres sí i teníem el seu suport inicialment”, ha reblat.

Els manifestants veuen en la decisió del consistori un “atac directe al català” i demanen a la justícia francesa que els doni empara a través dels dos recursos que han presentat.

“Estem aquí per mostrar el nostre malestar. Es tracta dels nostres fills i volem que puguin estudiar en català”, ha explicat l’Ordet, una mare que ha assistit a la marxa. Amb ella també s’ha manifestat la Martina. Ella va portar les seves dues filles a una de les dues bressoles de Perpinyà i ara hi té la néta. La Martina ha criticat l’alcalde i ha dit que “no entén” la seva decisió de bloquejar el projecte “i menys tenint companys a dins que hi estan a favor”.


Acord i paga i senyal
Fa tres anys que el monestir de Santa Clara està en venda per un import d’1,2 milions d’euros però ni l’Ajuntament ni ningú s’havia interessat per fer-hi cap projecte. Amb la intenció de tirar endavant el seu, els responsables de la Bressola es van començar a reunir amb les diferents administracions. Primer amb l’Ajuntament, que inicialment els va dir que no tenia cap projecte per aquest espai i que “celebrava” la notícia.

La vicepresidenta de la Regió, Agnès Langevine, els va manifestar el seu suport i els va prometre una aportació econòmica, així com el Departament, que els va confirmar que els “acompanyarien” en el projecte. També el prefecte dels Pirineus Orientals, Etienne Stoskopf, s’hi va mostrar a favor.

Amb aquest escenari, la Bressola va decidir tirar endavant i el 6 d’agost va signar un acord de compra-venda amb les monges clarisses, propietàries de l’edifici. En aquell moment, començava el període de dos mesos en què l’administració podia exercir el dret de tanteig i retracte (també anomenat preempció). A pocs dies d’expirar el termini, l’Ajuntament de Perpinyà va anunciar que el volia adquirir per preservar “el patrimoni” però sense concretar cap projecte.

Tot plegat quan els responsables de la Bressola ja havien fet una paga i senyal de 60.000 euros per poder tirar endavant el projecte i que arran del moviment de l’Ajuntament els van haver de tornar. Bertrana explica que se’n van assabentar a través del notari, quan ja estaven a punt de celebrar el que per a ells era una “fita històrica”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia