Societat

La majoria dels demandants d’asil que van arribar dilluns al Prat ja han abandonat l’aeroport

Aquest divendres a la tarda sis persones més han pogut posar-se a disposició de la Creu Roja i només en queden quatre al recinte

Es preveu que en les propers hores tots ells rebin l’autorització per sortir i iniciar els tràmits

La majoria dels passatgers d’un vol procedent d’Egipte amb escala a Barcelona que dilluns van desembarcar a l’aeroport del Prat per demanar asil a l’Estat ja han pogut sortir del recinte i són atesos per la Creu Roja mentre es tramita la seva sol·licitud.

Segons fonts de la delegació del govern espanyol a Catalunya, aquest divendres a la tarda només resten a les instal·lacions quatre viatgers libanesos d’origen palestí que esperen resposta a la seva petició. Aquest matí encara n’eren deu, però sis ja s’han pogut posar a disposició dels serveis socials de la Creu Roja un cop han rebut l’autorització de les autoritats per accedir a territori espanyol i iniciar el tràmit del procés d’asil.

Segons fonts properes al cas citades per l’agència EFE, el més probable és que en les properes hores o dies tots ells puguin sortir de l’aeroport.

El grup viatjava en un vol xàrter procedent del Caire i amb destinació a Bogotà i Quito, que va aterrar a Barcelona cap a les onze del matí del passat dilluns per fer un escala abans de reprendre el seu trajecte cap a Sud-amèrica. Un total de trenta-nou persones, refugiats palestins amb documentació libanesa, van baixar de l’avió i es van negar a continuar el viatge. Van al·legar que tenien la intenció de formalitzar una petició d’asil davant les autoritats espanyoles.

Els refugiats, molts dels quals viatgen en unitats familiars i entre els quals hi ha una dona nonagenària i diversos menors, han estat allotjats des d’aleshores a la sala habilitada per a les persones que tramiten una sol·licitud d’asil als controls fronterers de l’aeroport de Barcelona, un espai que disposa de dutxes i altres serveis bàsics.

A mesura que les autoritats efectuen els tràmits pertinents, per comprovar entre d’altres aspectes la seva identitat i que detallin els motius pels quals demanen l’asil, aquestes persones han anat abandonant l’aeroport i han passat a ser ateses pels serveis socials de la Creu Roja.

L’advocada Elena Martínez, que ha donat suport jurídic a diversos demandants, ha explicat a l’agència Efe que el seu cas no té res a veure amb l’intent d’entrar a l’Estat de manera irregular que van protagonitzar el passat 5 de novembre diversos passatgers d’un vol entre Casablanca i Istanbul, que va aterrar a Palma de Mallorca per una falsa emergència mèdica.

Martínez ha subratllat que les persones que han demanat asil a l’aeroport de Barcelona ho han fet per la via legal i sense amotinar-se ni posar en risc la seguretat aeroportuària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia