Infraestructures i serveis

Inaugurat el túnel de Tresponts, a la C-14

El pas entre Organyà i Montan de Tost entrarà en servei la setmana que ve després de quatre anys d’obres

Puigneró afirma que la infraestructura és un “eix vertebrador” i que contribueix a fer de Catalunya un país “connectat”

El túnel de Tresponts, situat a la carretera C-14 entre la sortida d’Organyà (Alt Urgell) i el desviament cap al nucli de Montan de Tost, entrarà en servei la setmana que ve.

El vicepresident del govern, Jordi Puigneró, ha inaugurat aquest dimecres el nou pas, que ha definit com un “eix vertebrador” i que contribueix a fer de Catalunya un país “connectat”. L’obra s’ha allargat quatre anys i ha tingut un cost de 35,4 milions d’euros, que segons el conseller de Polítiques Digitals i Territori han estat “molt ben invertits”.

Les obres van començar a finals de 2017 i s’han acabat endarrerint un any per la pandèmia i diverses aturades. El nou túnel, que té una amplada de dotze metres, evita la travessa pel congost de Tresponts en un tram de via especialment sinuós. En aquesta zona també s’ha eixamplat la carretera per facilitar la seguretat i la fluïdesa de la circulació dels vehicles, amb una calçada que ha passat dels set o vuit metres fins als deu d’amplada. A més, s’ha ampliat el túnel existent dels 6,5 metres que tenia fins als onze.

En total, s’ha actuat en més de tres quilòmetres de via, tot i que la galeria principal del túnel té una llargada d’1,3. A la resta del tram s’han fet obres per eixamplar la calçada, amb esculleres i voladissos.

Puigneró ha destacat que la posada en marxa del túnel permet millorar la seguretat en aquest punt i crear “noves oportunitats” per a la comarca de l’Alt Urgell. També ha ressaltat el fet que aquesta ha estat una de les obres més importants que ha dut a terme el govern a la xarxa viària. El vicepresident evocat la llegenda local dels ’minairons’, perquè en una altra època se’ls hauria atribuït la construcció d’una infraestructura com aquesta. Segons ell, el que simbolitzen aquests personatges és la “força” de la comarca per tirar endavant aquest projecte.

A banda d’aquesta obra, en els darrers anys s’han dut a terme actuacions per un valor de prop de 250 milions d’euros a l’Alt Pirineu i Aran en carreteres com la C-28, l’eix de Comiols o la C-462 a la vall de la Vansa i Tuixent.

A l’acte d’inauguració de la infraestructura hi ha assistit, entre d’altres, l’exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull; el ministre andorrà de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, i el delegat del govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez. També hi han volgut ser diversos alcaldes de l’Alt Urgell.


Satisfacció dels municipis i la plataforma que reivindicava el túnel
L’alcalde d’Organyà, Celestí Vilà, ha valorat que la inauguració del túnel representa un “dia històric” per la zona i ha donat les gràcies a les institucions que han fet possible l’execució de la infraestructura, a més de les empreses i treballadors implicats i la plataforma veïnal que en reivindicava la construcció. Per Vilà, ha estat una obra “ambiciosa” tant pel volum econòmic que representa com per la complexitat tècnica per dur-la a terme. A més, ha considerat que aquesta ajuda a cohesionar la comarca.

L’alcalde de Fígols i Alinyà, Ignasi Finestres, ha assegurat que els veïns estan “molt orgullosos del túnel”. Ha recordat que la C-14 és una via molt utilitzada i que els conductors tenien por dels despreniments que es podien produir a l’actual carretera que travessa el congost. A més, ha aprofitat el seu parlament per demanar suport en la recuperació del tram del camí de Sant Jaume i la via romana que passa per aquest punt, ja que considera que tot podria ser un atractiu per conèixer com era, històricament, la mobilitat en aquesta zona.

La portaveu de la plataforma veïnal pel túnel de Tresponts, Pepa Reig, ha afirmat que estan “més que satisfets” amb la nova infraestructura. Reig, que ha recordat que les reivindicacions de l’entitat van començar ara fa dotze anys, ha lamentat que “malauradament ha costat moltes llàgrimes a moltes famílies que han patit accidents amb morts”. La portaveu ha celebrat que ara podran circular per aquest punt “sense por”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia