Medi ambient

Port Marina refarà els seus fons marins amb microesculls

El port esportiu palamosí ha instal·lat un pioner sistema que permet mimetitzar la naturalesa i recuperar hàbitats

El Port Esportiu Marina Palamós ha estat el primer de la Mediterrània a instal·lar en el seu fons un sistema de recuperació del medi marí basat en estructures marines de substrat natural. El sistema permet mimetitzar la naturalesa i recuperar els hàbitats marins. Aquesta tecnologia ha estat desenvolupada per l’empresa Ocean Ecostructures, a través d’una tecnologia capdavantera en recuperació del medi marí: el BioBoosting System (BBS). Es parteix de microesculls de substrat natural com ara el carbonat càlcic –el mateix material que els coralls–, que, a més de permetre la regeneració d’espècies marines, té l’estructura i la versatilitat adequades per ser utilitzat a gran escala sobretot en infraestructures marines i entorns afectats per activitats humanes.

El CEO d’Ocean Ecostructures, Ignasi Ferrer, i la cap científica, Anna Lloveras, van remarcar ahir que la regeneració dels ecosistemes marins i de la seva biodiversitat és una necessitat creixent per la lluita contra el canvi climàtic, atesa la capacitat de segrest de carboni dels mars. La instal·lació del Port Esportiu Marina Palamós no serà l’única que incorporarà la nova tecnologia BBS i el programa de recerca Seareg. El port de l’Estartit ja ha confirmat la seva incorporació, i d’aquí a unes setmanes s’hi afegiran diversos ports esportius i comercials de les Balears, la costa catalana i la costa de Llevant, i s’han iniciat converses amb ports italians.

Aquesta tècnica de regeneració pot tenir una àmplia aplicació en ports comercials i esportius, parcs eòlics i en plataformes d’oli i gas, amb l’objectiu final de convertir aquests espais grisos en oasis blaus, transformant-los en agents actius de la recuperació de la biodiversitat.El projecte s’ampliarà a altres infraestructures marines com plataformes i aerogeneradors, amb l’objectiu a mitjà termini de recuperar la biodiversitat a la regió de la Mediterrània Occidental, convertint les infraestructures marines en agents actius de regeneració ambiental i lluita contra el canvi climàtic.Aquesta tecnologia BBS s’emmarca dins del projecte de recerca SEAREG, que té com a fita la recuperació de la vida al Mediterrani, escalant tècniques capdavanteres de regeneració marina. Formen part d’aquest consorci, a més del Port Esportiu Marina Palamós i del Port de Barcelona, empreses de diversos sectors que aportaran el seu coneixement per donar suport al projecte com Ecoacsa, Tecnoambiente, Seastainable Ventures o Atrevia. També hi formen part entitats científiques de primer nivell com l’Institut de Ciències del Mar (ICM), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), l’Aquàrium de Barcelona, Eurecat o el Centre Tecnològic Naval i del Mar (CNT) a Cartagena. A l’acte hi van assistir, a més, el president del Port Esportiu Marina Palamós, Luís Conde i el seu Conseller Delegat, Germán Castejón.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp