Administracions

L’Estat ven la base Loran a un particular, però Torroella no s’hi resigna

L’Ajuntament demana a la Generalitat que n’assumeixi la propietat, atès que és en un espai protegit

Qualifica de “despropòsit” la decisió de Madrid

Després de transcendir que l’Estat ha venut la finca a un particular, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha demanat a la Generalitat que assumeixi la propietat dels terrenys de l’antiga base Loran. El consistori va explicar ahir que l’alcalde, Jordi Colomí, ha adreçat una petició formal al director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Antoni Ferran, perquè el govern català exerceixi el dret de tanteig i retracte que li atorga la llei.

Colomí recorda en el seu escrit que els terrenys on està situat el complex estan considerats d’especial protecció pel seu elevat valor paisatgístic i mediambiental, per la qual cosa resulta del màxim interès, com sempre ha defensat l’Ajuntament, que la seva propietat retorni a mans públiques.

Arguments jurídics

Sobre això –van afirmar ahir des de l’Ajuntament–, “la declaració d’un espai protegit porta aparellada la declaració d’utilitat pública, a efectes expropiatoris dels béns i drets afectats, i també faculta la comunitat autònoma per a l’exercici dels drets de tanteig i retracte respecte dels actes o negocis jurídics de caràcter onerós que comporti la creació, transmissió, modificació o extinció de drets reals que recaiguin sobre béns immobles situats al seu interior”.

El consistori recorda que la Generalitat “podrà exercir aquest dret en el termini que fixi la legislació, a partir de la notificació o de la data en què tingui coneixement fefaent de la compravenda, i en cap cas superior a l’any des de la data de la transmissió”.

Usos del parc

L’alcalde ha reiterat la posició municipal que els terrenys reverteixin al municipi a un preu simbòlic, que la finca es destini a usos vinculats al Parc Natural o bé que es renaturalitzi l’espai, com ja es va fer amb la maresma de la Pletera.

LA XIFRA

400.000
euros
és l’import que s’ha pagat per les antigues instal·lacions, segons afirma l’Ajuntament.

Sorpresa i mala maror

El fet que l’Estat hagi venut la Loran a un particular ha causat tanta sorpresa com mala maror al consistori, per “la falta de sensibilitat” del govern estatal. Colomí considera un despropòsit que, després de la insistència amb què s’ha reclamat que es destinés l’espai a usos públics i a un preu simbòlic, ara s’hagin venut els terrenys a un particular. Per l’alcalde, amb aquesta decisió l’Estat està contribuint a fomentar un risc especulador al cor del parc natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia