Salut

Les cadenes d’alimentació i gran consum reclamen escurçar quarantenes i que l’alta laboral per covid sigui automàtica

Segons Aecoc, 1 de cada 7 treballadors no s’incorpora a la feina perquè no han pogut completar el tràmit

Les cadenes d’alimentació i gran consum reclamen que el procés per obtenir l’alta laboral de covid s’agilitzi i es pugui aconseguir de manera automàtica si no es té símptomes, segons Aecoc, que integra les empreses del sector. L’organització denuncia les dificultats que els empleats tenen per obtenir l’alta mèdica, a causa de la congestió de l’atenció primària.

En aquest sentit, Aecoc calcula que 1 de cada 7 dels treballadors que està de baixa en aquest moment es podria reincorporar immediatament, però no ho fan perquè no aconsegueixen l’autorització mèdica. “Només el comerç alimentari supera en aquest moment les 20.000 baixes laborals, una xifra que augmenta diàriament i que complica enormement la gestió de les empreses”, asseguren.

Davant d’aquesta situació, les empreses del sector de l’alimentació i el gran consum sol·liciten que es faciliti l’alta laboral automàtica associada a totes les baixes per covid una vegada superats els set dies en absència de simptomatologia. Les empreses posen a disposició del sistema públic de salut les mútues d’accidents de treball per col·laborar en aquesta tasca, “evitar consultes innecessàries en atenció primària i descongestionar-la”.

Així mateix, també reclamen que es redueixin els períodes de quarantena als “mínims indispensables” per garantir la gestió correcta de la pandèmia. En aquest sentit, Aecoc sol·licita que s’estudiï la possibilitat d’escurçar els terminis o limitar els col·lectius en què s’apliquen aquestes quarantenes perquè l’actual reducció de deu a set dies està resultant insuficient per garantir la cobertura adequada de les vacants.

Per això, ha demanat mesures als ministeris de Sanitat, Treball, Comerç, indústria i Turisme, Agricultura i Seguretat Social. Segons l’associació, l’increment de les baixes de treballadors registrades a les empreses del sector, que “suposa un gran problema administratiu”.

D’altra banda, la decisió presa per algunes comunitats autònomes consistent a donar baixes telefòniques basant-se en un autotest d’antígens està suposant, per l’organització, “una dificultat afegida de gestió de les altes, que sí que s’han d’obtenir de manera presencial als centres de salut”.

L’organització recorda que per garantir el servei essencial a la ciutadania, la majoria dels treballadors han d’exercir la seva activitat “presencialment”, i no poden teletreballar ni ser substituïts per altres mitjans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia