Medi ambient

Sequera al gener

Fins a 22 municipis de l’Alt Empordà estan en alerta per sequera pels baixos llindars d’aigua de l’aqüífer Fluvià-Muga

L’embassament de Darnius, per sota de la meitat de la seva capacitat, tampoc pot garantir a hores d’ara les necessitats de reg per a l’estiu segons l’Agència Catalana de l’Aigua

Ara els efectes de l’alerta són pocs, però preocupa de cara a l’estiu
A Peralada s’ha tancat o reduït la pressió de l’aigua de les fonts

Fins a 22 municipis de l’Alt Empordà estan en alerta per sequera. Són els únics de Catalunya que actualment es troben en aquesta situació després que l’Agència Catalana de l’Aigua desactivés fa pocs dies l’alerta que també hi havia en catorze municipis de l’Anoia i un del Penedès. Mentre que en aquests municipis les pluges havien fet recuperar l’aqüífer d’aquesta zona, això encara no ha estat així a l’Alt Empordà i l’ACA ha decidit mantenir les limitacions i les mesures restrictives en aquesta comarca, que són vigents des de finals d’octubre, quan es va decretar l’escenari d’alerta per sequera a l’Alt Empordà per primera vegada des de l’aprovació del pla especial de sequera (PES). Paral·lelament a la situació de l’aqüífer, l’ACA reconeix que l’embassament de Darnius està en uns llindars tan baixos que, si no plou en els propers mesos, no es podran garantir les necessitats de reg per a la campanya de l’estiu. Pel que fa a l’abastament domèstic, les reserves són per un any.

“Els efectes ara són pocs, però si això ens agafa al juny... Si no plou a les capçaleres, tindrem problemes”, explica l’alcalde de Sant Pere Pescador i conseller comarcal delegat de l’Agència Comarcal d’Energia i Clima, Agustí Badosa. També l’alcaldessa de la Jonquera i presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, explica que no hi ha afectacions importants per l’època de l’any que és. Sí que es tenen els regs automàtics aturats i només es reguen els jardins quan es necessita en el cas de la Jonquera, però Martínez hi afegeix que en aquest municipi tampoc hi ha gaires urbanitzacions on s’hagi de regar. A Peralada, població ubicada sobre l’aqüífer, s’han pres mesures una mica més estrictes i s’ha tancat o reduït la pressió de l’aigua de les fonts públiques per evitar que s’hi anés a omplir garrafes d’aigua –algunes persones s’hi desplaçaven amb vehicles i carregaven litres–, segons explica l’alcalde, Pere Torrent. També des del primer dia, es va tancar l’aigua de l’àrea d’autocaravanes, una mesura, reconeix l’alcalde, més simbòlica que efectiva, però que s’afegeix a les accions que es duen a terme per conscienciar la població. En una altra de les poblacions afectades, a Viladamat, l’alcaldessa Dolors Pons també afirma que el decret de sequera no afecta ara per ara el municipi i que es va avisar els veïns perquè estiguessin atents al consum d’aigua, però que això també es recomana en qualsevol moment, hi hagi o no sequera. Pons també coincideix amb la resta d’alcaldes que el que ara no és un problema sí que podria ser-ho a l’estiu.

Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum. Aquests són els municipis que estan en alerta per sequera i que depenen de l’aqüífer Fluvià-Muga, que, segons l’ACA, ara se situa en 15,7 metres sobre el nivell del mar, amb una lleugera tendència a la millora. En aquest sentit, Agustí Badosa puntualitza que no és del tot adient posar “en un mateix sac” la Muga i el Fluvià, perquè cadascun d’aquests dos rius té un comportament diferent. El Fluvià, explica, no ha estat en sequera, té una pluviometria a la part alta més elevada que la Muga i tampoc té cap embassament com té la Muga –el de Darnius–. Badosa recorda com a l’estiu el reg i la demanda d’aigua pel turisme tenen més impacte sobre aquest embassament de Boadella i que, per aquest motiu, és important que en els propers sis mesos, abans no arribi l’estiu, s’afronti la situació. “Tots plegats anem reclamant a institucions superiors que, per exemple, hi hagi una interconnexió de xarxes en alta perquè si es dona el cas hi hagi aigua”, hi afegeix l’alcalde de Sant Pere Pescador, conscient de la relació d’aquesta situació amb el canvi climàtic. També l’alcalde de Peralada assenyala la necessitat de la interconnexió de xarxes i confia que l’ACA emprengui les accions que pertoquin per resoldre la situació.

Les mesures restrictives que decreta l’ACA per als municipis en estat de sequera són a títol particular –limitacions en el reg de jardins i zones verdes, prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, neteja de carrers, limitació en l’ompliment de piscines, etc.– i també en el consum global d’aigua per a l’abastament, limitat a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

L’ACA també assegura que els municipis que depenen de l’embassament de Darnius-Boadella, que actualment està al 41% de la seva capacitat, tenen garantit l’abastament domèstic per al període d’un any. Però, en cas que no es produeixin pluges en els propers mesos, l’ACA també reconeix que amb les reserves actuals no es podran garantir les necessitats de reg per a la campanya d’estiu del 2022. En comparació amb l’any passat, l’embassament de Darnius està 36 punts per sota, ja que llavors s’estava al 77,96% de la capacitat. La mitjana dels darrers cinc anys en aquest pantà era de 36,24 hm³ i la de fa deu anys, de 39,35. En una situació una mica millor es troba el pantà de Sau, que subministra aigua a la conca del Ter, però tampoc arriba a la meitat de la seva capacitat (44,76%), amb només 73,97 hm³ d’aigua emmagatzemats, quan la mitjana de fa cinc anys era de 103,03 hm³, i de 112,90 hm³ fa deu anys. L’embassament que està millor és el de Susqueda, que se situa al 74,4% de la seva capacitat, amb 173,46 hm³. Tot i així, són dades també inferiors a les d’un any enrere i a la mitjana dels darrers cinc i deu anys.

LA FRASE

Sort que ens ha agafat fora de la temporada d’estiu i de reg
Agustí Badosa
Alcalde de sant pere pescador i conseller comarcal

LA DATA

08.01.20
S’aprova
a Catalunya i per acord de govern el pla especial de sequera (PES).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona