Societat

Nou tram de la ruta dels maquis, al Ripollès

Uneix Camprodon amb coll d’Ares (Molló) i s’afegeix a l’itinerari garrotxí

El Memorial Democràtic va inaugurar ahir una nova senyalització de la ruta dels maquis a la comarca del Ripollès, entre Molló i Camprodon. Es tracta de dos plafons explicatius a cadascun dels extrems del nou tram, que van ser inaugurats pel director del Memorial, Vicenç Villatoro. Amb aquesta nova senyalització, la ruta s’afegeix a la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic, que agrupa un conjunt d’indrets de record de la lluita pels drets i les llibertats democràtiques, des de la Segona República fins a la Transició. El nou tram continua l’itinerari de la Garrotxa, amb plafons a Can Trona de la Vall d’en Bas i a la Vall de Bianya, fruit també de la jornada acadèmica Les rutes dels maquis, en el marc dels camins de memòria i paisatge. La documentació i el fet de donar valor a aquests itineraris és una iniciativa de l’Amical Antics Guerrillers de Catalunya, el Museu Memorial de l’Exili i el Memorial Democràtic, amb el suport de la Diputació i les administracions locals.

Durant la dècada del 1940, les comarques del centre i el nord de Catalunya van viure la intensa activitat d’aquests grups armats. A mitjan 1944, amb l’alliberament del sud de França de l’ocupació nazi, els exiliats republicans que havien combatut amb la resistència francesa comencen a infiltrar-se a Catalunya per provocar la caiguda del règim franquista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia