Salut

La covid, tercera causa de mort a l’Alt Empordà el 2020

Un estudi estadístic del 2020 d’Indika, Pol de Salut i Social, situa aquesta causa al darrere del càncer i les malalties del sistema circulatori

Aquell any van morir per covid un 19% d’homes i un 14% de dones

La segona edició del document d’anàlisi estadística que elabora Indika, Pol de Salut i Social de l’Alt Empordà, Indicadors clau de l’Alt Empordà 2021, posa en relleu que la covid-19 va ser la tercera causa de mort a la comarca el 2020. La covid-19 hauria estat responsable, doncs, del 12% de les morts en homes i del 14% en dones. No consta, segons l’estudi, mortalitat infantil, i només es van registrar cinc morts en menors de quaranta anys.

El 2020, la primera causa de mortalitat va ser el càncer, concretament el 31% de les defuncions registrades a la Fundació Salut Empordà. La segona causa amb un registre més alt van ser les malalties del sistema circulatori (16%), seguides de la mortalitat associada al coronavirus, en un 13% dels casos. Si s’analitza la mortalitat per sexe, també es manté aquest ordre de causes, tant en homes com en dones, tot i que s’hi observen certes diferències. El càncer és, doncs, la causa del 36% de morts en homes i el 25% en dones; les malalties del sistema circulatori representen el 14% de les morts en homes i el 19% en dones. Les xifres entre la primera edició i la segona, però, presenten diferències poc significatives des del punt de vista estadístic, excepte aquelles en què la covid-19 va tenir un impacte immediat. A l’hora de considerar la informació, i segons un comunicat fet públic ahir per la Fundació Salut Empordà, es remarca que s’ha de tenir present que els anys 2020 i 2021 han estat marcats per la pandèmia del coronavirus, la qual cosa pot generar canvis que caldrà analitzar amb perspectiva. Aquest segon document manté la lògica de presentar les dades soles, sense cap anàlisi que les acompanyi, per facilitar-ne la lectura des de diferents òptiques. Ara bé, s’espera que la recopilació anual de les dades permetrà, a curt termini, poder fer una valoració de tendències.

Indicadors clau de l’Alt Empordà 2021, que segueix la línia del document Key figures on Europe, de l’Eurostat, és una publicació anual amb “visualitzacions intuïtives, clares i concises sobre alguns dels indicadors disponibles de la comarca”. S’hi pot trobar informació elaborada per fonts públiques i privades sobre qüestions de demografia, economia i benestar que aporten una visió general de l’estat del territori en aquest moment. La finalitat és proporcionar dades fiables als diferents agents del territori amb la intenció que els siguin útils i els permetin prendre decisions.

LA XIFRA

31
per cent
de morts per càncer el 2020, la primera causa de mortalitat; i un 13% de morts per covid, la tercera causa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA