Salut

Més denúncies, tot i que menys negligència mèdica

El nombre de queixes per presumptes mals diagnòstics o tractaments puja un 15% el 2021, tot i baixar en l’última dècada

Les llistes d’espera, el punt feble del sistema sanitari, segons Defensor del Pacient

L’any 2021 va suposar una frenada en la reducció de presumptes negligències mèdiques, atribuïble als efectes dels dos anys de pandèmia, perquè el nombre de queixes per mala praxi sanitària va augmentar en un 15% respecte al 2020, el pitjor exercici dels darrers anys. Tot i l’increment del nombre de denúncies, que van superar les 1.700, el volum de presumptes diagnòstics o tractaments erronis es continua mantenint entre els més baixos d’Europa. Una altra cosa és l’espera que els usuaris han de suportar en el cas d’intervencions quirúrgiques.

Segons la memòria anual de l’associació Defensor del Pacient, del total de denúncies per presumptes negligències mèdiques comeses a Catalunya l’any passat, 1.396 casos van ser a la demarcació de Barcelona; 193, a Tarragona; 72, a Girona, i 43, a Lleida, i els hospitals més denunciats van ser també els que més pacients atenen: Vall d’Hebron, Bellvitge, Clínic, Germans Trias i Pujol i Sant Joan de Déu.

Malgrat l’augment del nombre de denúncies, l’associació admet que, a excepció del 2020 per la pandèmia, les xifres són les més baixes de l’última dècada, “de manera que podem afirmar que Catalunya és una de les regions on més han descendit les negligències; s’han produït 275 casos menys de negligència del que és habitual”, destaca la memòria, presentada ahir.

L’associació alerta també en la memòria anual que 141.164 persones estan en llista d’espera per a una operació a Catalunya, el territori on més pacients estan pendents d’una intervenció. Tot i així, l’associació recull que la llista d’espera quirúrgica s’ha “alleugerit considerablement”, amb 26.352 pacients menys que l’any anterior, i que el temps d’espera voreja els 152 dies (223 el 2020). Les especialitats amb més espera són traumatologia, oftalmologia i l’aparell digestiu.

L’entitat assenyala que, segons dades del Ministeri de Sanitat (en data de 30 de juny del 2021), 661.162 pacients esperen una operació a tot l’Estat, amb una mitjana de temps d’espera de 121 dies. Defensor del Pacient alerta en la memòria del 2021 que les llistes d’espera a l’Estat espanyol són “un fracàs polític”, ja que continuen sent l’“assignatura pendent” de les administracions, i hi afegeix que cap comunitat “en pot presumir”. Fins i tot alerta de grans diferències en el temps d’espera entre comunitats i que aquest fet sovint genera peticions de trasllat de domicili a municipis fronterers. L’associació acusa la majoria de conselleries de Salut de fer “tripijocs” per “maquillar” les dades i alerta que són “molts els pacients a qui es va desprogramar una cirurgia” en alguna de les onades de la pandèmia i que aquestes cites “s’han perdut pel camí sense comptabilitzar-se de nou”. El col·lapse del sistema de cita prèvia i de l’aplicació La Meva Salut també figura entre les queixes.

LA XIFRA

152
dies d’espera
cal estar, de mitjana, per sotmetre’s a una intervenció quirúrgica a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp