Salut

Salut incorporarà 150 dietistes nutricionistes a l’atenció primària i comunitària per promoure l’alimentació saludable

El departament també inclourà referents de benestar emocional i fisioterapeutes i actuar contra l’obesitat i la diabetis

El departament de Salut incorporarà 150 professionals dietistes nutricionistes a l’atenció primària i comunitària per impulsar l’alimentació saludable. En un acte al CAP Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat el pas endavant del programa per promoure l’alimentació adequada que permeti millorar la qualitat de vida de la població, promovent hàbits saludables per evitar, entre d’altres, l’obesitat. A més, a finals de 2022 es preveu dotar la xarxa primària de salut pública amb 386 referents de benestar emocional, així com fisioterapeutes, inclosos en el pla de rehabilitació del departament.

L’objectiu del departament és avançar cap a una millora de la salut nutricional entre la població de Catalunya, amb incidència en aquells sectors més desfavorits, i centrant-se en aspectes com ara la hipertensió, la hipercolesterolèmia, el sobrepès i l’obesitat, el dèficit de ferro o l’excés de consum d’alcohol. Ho fa a través del programa per promoure una alimentació saludable i la prevenció i abordatge de malalties a l’atenció primària i comunitària: “És molt important reforçar els elements de promoció de la salut i la prevenció de les malalties”, destaca Argimon.

Com a principal novetat, el programa preveu incorporar la figura del dietista nutricionista als equips d’atenció primària d’arreu del país per ajudar a canviar conductes relacionades amb l’alimentació que millorin la nutrició poblacional. “La previsió és que a finals d’any hi hagi 386 referents de benestar emocional, 150 nutricionalistes, i fisioterapeutes, aquests amb una xifra que es definirà en el pla de rehabilitació que s’ha d’ultimar a mitjans del mes d’abril”, afegeix el conseller.

El programa preveu incorporar un professional dietista nutricionista per cada 50.000 habitants, dels quals ja se n’han incorporat més de mig centenar. Pel que fa als nutricionistes, s’espera que s’incorporin als centres a partir del segons semestre de l’any.

Reforç a la primària

El programa permetrà reforçar els professionals d’atenció primària i comunitària, promovent l’alimentació saludable en la població general, però sobretot en la que presenta més vulnerabilitat socioeconòmica. Així, es treballa a partir d’índexs socioeconòmics, començant per aquells indrets amb majors necessitats detectades, però amb la voluntat d’arribar a tot el territori.

A més, també vol reforçar l’abordatge d’aquelles persones que presenten algun factor de risc o condició de salut que fa necessària adaptar la seva dieta habitual. “Era una necessitat per l’atenció primària”, detalla la infermera i directora adjunta del CAP Santa Rosa, Maite Escudero, que aplaudeix l’arribada al centre d’un referent en aquesta matèria.

Les tasques d’aquest nou professional s’adrecen a prevenir i tractar problemes associats a una mala alimentació, promovent hàbits alimentaris saludables i sostenibles i una alimentació adaptada a les condicions particulars, de risc i de malaltia o de recursos socioeconòmics. La manera de fer-ho serà treballant de forma multidisciplinària amb la resta de professionals i en col·laboració amb els equips de salut pública i la comunitat, sumant el paper del personal d’infermeria com a referent de alimentació saludable i la coordinació entre nutricionista i infermeria.

“És important promoure hàbits saludables des de la infància, donant eines des de petits i treballant conjuntament amb els centres educatius, les llars d’infants i els centres cívics”, detalla Lara Arnau nutricionista del programa al CAP Santa Rosa. Així, s’abordaran aspectes de salut que es detectin, com ara la diabetis i l’obesitat, promovent la seva prevenció.

L’obesitat a Catalunya

Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2020, a Catalunya el 17% de la població entre 18 i 74 anys presenta obesitat i la prevalença augmenta amb l’edat. És també molt freqüent en la infància i l’adolescència, i un 11,7% de la població entre 6 i 12 anys en presenta, concretament el 14,1% en nens i el 9,3% en nenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona