Societat

ÍNDIA

Xoc pel vel islàmic a l’aula

La decisió de vetar el hijab en els centres educatius d’un estat encén la comunitat musulmana a tota l’Índia i al Pakistan

La violència de les protestes ha obligat a tancar escoles i universitats durant tres dies

Nou xoc entre la minoria musulmana i la majoritària hindú a l’Índia. La causa és la prohibició del vel islàmic –el hijab, que cobreix el cap i el coll– en centres educatius d’un dels estats d’aquest país d’àmplia majoria hindú. Les protestes de la comunitat musulmana han derivat en greus disturbis i enfrontaments violents.

La flama han estat les protestes de sis estudiants adolescents d’un centre d’educació secundària públic governamental. La decisió del govern regional de tancar les escoles i col·legis a l’estat del sud de l’Índia de Karnataka es va produir després que les protestes s’estenguessin amb força arreu del país. Episodis d’especial violència han provocat que nombrosos estudiants indis portessin mantons de safrà –el símbol hindú– per protestar contra el que consideren una imposició musulmana. La regió origen d’aquests fets és un dels bastions del partit dretà Bharatiya Janata del primer ministre, Narendra Modi.

El ressò de les protestes ràpidament s’ha estès als països veïns i el govern pakistanès ha convocat l’ambaixador indi per transmetre-li formalment la seva preocupació. Fins i tot la premi Nobel Malala Yousafzai, que tenia 15 anys quan va sobreviure a un atac dels talibans al Pakistan per haver defensat el dret de les nenes a ser educades, va demanar als líders de l’Índia que facin alguna cosa per “aturar la marginació de les dones musulmanes”. “Negar-se a deixar que les noies vagin a l’escola amb el hijab és horrible”, va dir al Twitter l’activista de 24 anys. També el portaveu del govern interí talibà a l’Afganistan, Inamullah Samangani, va donar suport a “la lluita de les nenes musulmanes índies pel hijab” assegurant que aquesta peça de roba “no és cultura àrab, iraniana, egípcia o pakistanesa, sinó un valor islàmic pel qual les nenes musulmanes de tot el món, especialment al món secular, se sacrifiquen i defensen el seu valor religiós”.

La universitat índia va assegurar que es permetia als estudiants portar el hijab al campus i només els va demanar que se’l traguessin dins de l’aula. Els manifestants, que porten tots l’uniforme universitari obligatori, van argumentar que també se’ls hauria de permetre tapar-se els cabells a l’aula. La universitat va dir que era necessari que el professor veiés la cara de l’estudiant i l’uniforme els ajuda a garantir que no hi hagi cap discriminació entre els estudiants.

Les tensions entre la majoria hindú –religió de prop del 80% de la població– i la minoria musulmana –amb menys del 15% de practicants– són periòdiques a l’Índia. Tot i que arreu del país no és estrany veure dones que porten hijab i burca (el vel islàmic complet) i que són habituals les exhibicions públiques de símbols de la fe, la minoria musulmana assegura que se sent discriminada. I ara exigeix que la constitució garanteixi la llibertat de portar el que vulguin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia