Societat

Els judicis immediats per delictes lleus a Barcelona es fan al cap de 77 dies, mentre al setembre es feien en 15

L’augment de la delinqüència després de la pandèmia fa revisar el tancament fa sis mesos del segon jutjat de guàrdia

Els judicis immediats per delictes lleus a Barcelona han passat de jutjar-se 15 dies després de la detenció a 77 dies en menys de sis mesos.

Després d’una baixada molt important dels petits furts, al setembre es va eliminar el segon jutjat de guàrdia perquè es va considerar que ja no calia. No obstant això, la reobertura pràcticament total de l’activitat econòmica i social ha fet que els petits delictes hagin repuntat molt ràpidament i que els judicis immediats s’hagin anat acumulant i retardant. Per això ara es planteja la reobertura del segon jutjat de guàrdia per tornar a terminis raonables. Així ho han demanat sectors econòmics i institucionals, i el TSJC s’ho planteja i podria demanar-ho al Consell General del Poder Judicial, que ha de decidir-ho.

El febrer del 2019 es va crear el segon jutjat de guàrdia de delictes lleus a causa de l’increment de la petita delinqüència urbana. Però els confinaments, tocs de queda, la baixada del turisme i el tancament de l’oci nocturn i altres activitats provocats per la pandèmia de la covid van fer baixar dràsticament els petits furts, que són la major part de casos que tramiten aquests jutjats.

Com que els temps de resposta del jutjat eren raonables, el 12 d’agost passat, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), amb l’aval del Departament de Justícia, però l’oposició de molts altres operadors judicials, va decidir eliminar aquest segon torn de guàrdia dels jutjats d’instrucció barcelonins, que es va acabar el 30 de setembre.

Però la recent reobertura de quasi totes les activitats ha fet incrementar notablement la delinqüència habitual abans de la pandèmia. El Departament de Justícia ha anat revisant els terminis de resposta, que actualment són de 77 dies, dos mesos i mig aproximadament.

Això ha provocat la demanda d’alguns sectors econòmics, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Conselleria d’Interior per tornar a obrir aquest segon jutjat. Fonts del Departament de Justícia han explicat a l’ACN que són conscients de la inquietud que genera en diferents àmbits i sectors de la societat el fet que es dictin els assenyalaments amb tant retard, perquè no ajuda a combatre la multireincidència, crea inseguretat i mala imatge.

Per això, ha traslladat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la petició de reobrir el segon jutjat de guàrdia de delictes lleus de Barcelona perquè ho prengui en consideració. El seu president, Jesús María Barrientos, ha demanat a la jutgessa degana de Barcelona, Cristina Ferrando, perquè remeti la qüestió a la junta sectorial de jutges d’instrucció.

Si els jutges d’instrucció estan d’acord amb la reobertura del segon jutjat de guàrdia, el TSJC hauria d’elevar la petició al CGPJ, que és qui té l’última paraula per autoritzar el nou torn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró